Domače sorte kakijev za razliko od tako imenovanega vaniljevega kakija uživamo, ko so povsem zreli in mehki, saj šele takrat razvijejo sladek in kremast okus. Zorenje ali medenje pospešimo tako, da med kakije položimo nekaj jabolk in banan. Kakije lahko uživamo same, kar z žličko, lahko pa jih pripravimo na različne načine. Spasiramo ga, dodamo ščepec cimeta in ga prelijemo preko vaniljevega pudinga ali jogurtove oziroma skutne strjenke. Imenitno se poda v zavitek, ki ga pripravimo enako kakor jabolčnega, sladokusci ne bodo imeli nič niti proti kakijevi piti. Še imenitnejša je hladna krema, ko ohlajen kaki sesekljamo v električnem mešalniku skupaj z mrzlim sokom polovice limete in nekaj žlicami mrzlega čvrstega jogurta ali domačega kislega mleka! Kakijevo botanično ime je diospyros oziroma božji sadež, saj denimo v primerjavi z jabolkom vsebuje petkrat več vitamina C in kar 30-krat več vitamina A. Privoščite si ga!

Najboljša kakijeva marmelada

Potrebujemo 2 kg zrelih kakijev, jabolko, pol grenivke, 1 kg rjavega sladkorja, 1 strok vanilje, 0,5 dl ruma.Pene med kuhanjem marmelade pobiramo zato, ker povzročajo kvarjenje marmelade.

Kakije očistimo in neolupljene grobo narežemo, sproti odstranimo peške. Jabolko narežemo ga na koščke in takoj pokapamo z grenivk ovim sokom. Vse skupaj predenemo v večjo posodo in pristavimo. Ko zavre, med občasnim mešanjem kuhamo dobre tri minute, vmes pa z gladine s penovko obvezno pobiramo pene. Odstavimo in ohladimo. Kozarce za vlaganje temeljito operemo in jih tik pred začetkom kuhanja marmelade skupaj s pokrovčki zložimo v pečico, segreto na 80 stopinj. Ohlajeno zmes pretlačimo nazaj v posodo skozi gosto žičnato cedilo ali pasirko. Dodamo sladkor in podolžno razpolovljen strok vanilje, pristavimo in počakamo, da zavre. Temperaturo znižamo in med mešanjem kuhamo do primerne gostote ter med tem z gladine spet pobiramo pene. Ali je marmelada kuhana, preverimo tako, da na hladen krožnik kanemo kapljo vroče marmelade in ga za nekaj sekund postavimo v hladilnik. Če se na kaplji naredi tanka kožica, marmelada pa se ne razleze, je kuhana. Marmelado odstavimo in ji primešamo rum, nato pa jo nemudoma nadevamo v segrete kozarce. Slednje takoj temeljito zapremo in ovijemo v toplo krpo, v kateri jih popolnoma ohladimo.