Napovedi zagovornikov, da v zadevi Balkanski bojevnik prihaja dan D, so se včeraj torej uresničile. Sodni senat, ki ga vodi okrožni sodnik Gorazd Fabjančič, je po tridnevnem posvetovanju odločil, da delno ugodi predlogom obrambe po izločitvi vrste dokazov iz več tisoč strani dolgega sodnega spisa. Že od prvega dne sojenja maja lani so namreč zagovorniki zatrjevali, da je treba vse dokaze, ki jih je tožilstvo vložilo v spis, izločiti. Po njihovem prepričanju so namreč dokazi, pridobljeni od varnostnih organov Italije, Srbije in Urugvaja, nezakoniti, v nasprotju z našo ustavo, zakonom o kazenskem postopku in evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Ker so bili na podlagi teh dokazov pridobljeni tudi slovenski dokazi, naj bi bili nezakoniti tudi ti, je trdila obramba. Senat ni sledil predlogu tožilk Blanke Žgajnar in Mateje Gončin, naj te ugovore po kratkem postopku zavrne, ampak se je že na začetku odločil, da jih preveri, s čimer so se ukvarjali vse do zdaj. Pridobiti je bilo treba obsežno dokumentacijo iz tujine, zadnja je šele pred nekaj dnevi prišla iz Srbije. Srbski del se je zdel obrambi še posebno sporen, saj je tam prisluškovanje opravljala kar varnostna in obveščevalna služba Bia.

Slovenski in srbski dokazi pridobljeni na nezakonit način

Senat je torej včeraj razglasil svojo odločitev: iz spisa je izločil vse srbske in slovenske dokaze, ostali so le italijanski in urugvajski. Listine, ki poslej ne bodo več del spisa, je sodnik Fabjančič našteval približno deset minut, obrazložitev svoje odločitve pa nadaljnje tri četrt ure. Kar zadeva slovensko preiskavo, so med drugim izločili vse skrivoma pridobljene posnetke Tošićevih telefonskih pogovorov. Sodišče je namreč ocenilo, da je bilo prisluškovanje nezakonito. Šlo je za nedovoljen poseg v njegovo komunikacijsko zasebnost, saj ni bilo mogoče preveriti, kako so preiskovalci sploh prišli do njegovih telefonskih številk – policija in tožilstvo sta trdila, da sta bili javno objavljeni, s čimer sta, kot je zatrdil Fabjančič, zavedla preiskovalnega sodnika.

Po mnenju predsednika senata ni bilo mogoče preveriti verodostojnosti anonimnega informatorja, ki je preiskovalcem posredoval podatke, na podlagi katerih je bila izdana odredba za prisluškovanje. Za uvedbo tega prikritega preiskovalnega ukrepa je potreben utemeljen razlog za sum, da se Tošić ukvarja s kaznivimi dejanji, ki ga po mnenju senata v tem primeru ni bilo. Zato so te dokaze izločili, hkrati pa tudi vse dokaze, ki so bili pridobljeni na podlagi teh, denimo tudi zapisnike o hišnih preiskavah in zaseženih predmetih.

Tudi za srbske dokaze so ocenili, da niso v skladu z našo zakonodajo, denimo to, da je Bia izvajala ukrepe, za katere je sicer zadolžena policija. Sodniki so izhajali iz prisluškovanja Željku Vujanoviću, enemu najpomembnejših članov kriminalne združbe v Srbiji, ki da ni bilo v skladu s slovenskimi standardi, pa tudi s srbskimi ne, saj so mu prisluškovali dlje, kot je bilo dovoljeno.

V priporu jih ostaja pet

Na podlagi takšne odločitve so odpravili pripor za Tošića, Jakoba Remškarja, Mirzeta Lucevića, Boštjana Kopčiča in Dragana Beljkaša ter hišni pripor za Đemajlija Mandjuka in Roberta Šabića. V »pravem« priporu ostajajo Peter Khermayer, Anes Selman, Marko Bublič in Miralem Lucević, Sandra Udrih pa v hišnem. Dejan Zupan, Suzana Remškar, Zdenka Kondić, Valter Abramovič in Tadej Poljak se že od vsega začetka zagovarjajo s prostosti.

Na koncu včerajšnje obravnave so poslušali še posnetek prisluhov, na katerih je, kot trdi tožilstvo, slišati Zupana in Milana Puljarevića, kako sta jeseni 2008 v Italiji v kombi nalagala drogo. Puljarevića so pozneje na avtocesti pri Milanu ustavili policisti in mu zasegli sto kilogramov kokaina. Zupanova zagovornica Irena Ferme je poslušanju posnetka nasprotovala, češ da policija za prisluškovanje ni imela ustrezne odredbe. Dejala je tudi, da ni nobenega dokaza, da bi Zupan res sodeloval pri natovarjanju droge in da bi bil takrat sploh v Italiji.

Sojenje se bo nadaljevalo že jutri. Nekateri zagovorniki so napovedali, da bodo v zvezi z dokazi, ki so ostali v spisu, sodišču podali nove dokazne predloge. Sojenje se mora končati do 23. tega meseca, sicer bodo iz pripora izpuščeni še vsi drugi obtoženci.