Sodišče je namreč prav tako izločilo slovenske telefonske prisluhe Tošiću in vse dokaze, ki so jih policisti pridobili na podlagi teh telefonskih prisluhov. Kot je povzela okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar, se je razpravljajoči senat odločil, da so bili vsi v Sloveniji in v Srbiji zbrani dokazi v bistvu zbrani protizakonito, s kršitvijo človekovih pravic in svoboščin.

Tožilka bolj razočarana kot šokirana

Kot je dejala tožilka, je bolj kot razočarana šokirana, ampak takšna je bila odločitev senata in na to imajo možnost pritožbe. "Srbski dokazi so bili za Srbijo očitno dovolj in so bile na njihovi podlagi izrečene pravnomočne obsodilne sodbe. Očitno pa je Slovenija neka oaza spoštovanja človekovih pravic, kjer ti dokazi ne zadostujejo," je dodala tožilka Mateja Gončin.

Ostajajo tako še dokazi, zbrani v Italiji in Urugvaju. Za koga so ti obremenilni, verjetno nakazuje že odločitev, kdo ostaja v priporu in kdo ne. Žgajnarjeva pa je dejala, da je spisek izločenih dokazov zelo dolg, tako da ga morajo najprej pregledati; ostali dokazi pa verjetno najbolj obremenjujejo del nižjih pripadnikov združbe, ki so po navodilu drugih delovali v Italiji.

»Sodišče odločilo pravilno«

"Sodišče je odločilo pravilno," je prepričan zagovornik prvoobtoženega Dragana Tošića Luka Zajc. Argumenti obrambe so se izkazali za utemeljene, je dejal. Dodal je, da med vsemi dokazi - tako tistimi, ki ostajajo, kot danes izločenimi - ni nobenega, ki bi obremenjeval Tošića. O tem, ali je zadovoljen, pa bo, kot je pojasnil, lahko govoril, ko bo zadeva zaključena. Kakšna bi lahko bila sodba, ni želel napovedovati.

Tudi drugi Tošićev zagovornik Marko Bošnjak je poudaril, da so na nezakonitost dokazov opozarjali že ves čas postopka, in ocenil, da je odločitev sodišča pravilna. Kot je povedal, je Tošić z odločitvijo zadovoljen, postopek pa se nadaljuje.

Odločitve sodišča na policiji ne komentirajo

Direktor uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Jurij Ferme je v izjavi za javnost dejal, da odločitev sodišč na policiji ne komentirajo in jih spoštujejo, jih je pa današnja odločitev presenetila.

Kot je dodal, verjamejo, da so policisti oz. kriminalisti v celotni verigi sodelovanja delali strokovno in zakonito, pod usmeritvami pristojnega državnega tožilca. Vse izvedene ukrepe je usmerjal državni tožilec in v vseh fazah se je preverjala zakonitost, je zagotovil.

Po njegovih besedah gre za enega od korakov, saj sojenje v tej zadevi še ni končano, sodnik pa je prost v presoji dokazov. Ob tem je Ferme opozoril, da so bili tudi v nekaterih drugih primerih odpravljeni pripori, pa so bili kasneje ponovno uvedeni ali pa so bili obtoženi kasneje spoznani za krive.

Zaradi izločitve dokazov je senat okrožnega ljubljanskega sodišča iz pripora poleg Tošića izpustil še Jakoba Remškarja, Mirzeta Lucevića, Boštjana Kopčiča in Dragana Bjelkaša. Hišni pripor so odpravili tudi Đemajli Mandžuku in Robertu Šabiču.