Ko se je paleolitski človek gibal, je telo podvrgel intenzivni in kratkotrajni obremenitvi; sodobna ustreznica je vadba crossfit, to je intezivna in kratkotrajna vadba, ki vključuje uteži in tek. Antropološka dognanja avtor podkrepi s sodobnimi spoznanji genetike, biokemije, imunologije in nutricionistike. Ponudi jih kot zdravilo za tegobe sodobnega homo sedensa, sedečega človeka, ki je za nameček podvržen še stresu in visokokalorični hrani z nizko hranilno vrednostjo.

Knjigo je prevedel Branko Gradišnik, kar je jamstvo, da si bodo ljubitelji nabritih jezikovnih domislic že med branjem lahko obliznili prste. Letošnji Sovretov nagrajenec tudi v domeni stvarne literature poteši bralčevo lakoto po okretnem jeziku, skuje tudi besedi paleojedci in mlečnine. A brez strahu, pravi Gradišnik, saj ta način prehranjevanja ni nič dražji ali težje dostopen od običajnega.

Še ena modna muha?

Skeptičnemu bralcu se morda zastavlja nekaj vprašanj, saj že obstajajo številne diete, načini prehranjevanja in gibalne doktrine, ki naj bi ljudi opolnomočile in zaščitile pred posledicami sodobnega življenja in jih – z drugimi besedami – vrnile v delovni proces zdrave in polne elana. Kakšno prehrano in kateri šport izbrati, če želimo izboljšati zdravje in počutje? Industrija zdravja in svetovalne literature vselej primakne svoj mošnjiček, naj bo človek zdrav ali bolan.

Gradišnik zavrača pomisleke o paleoreceptu kot modni muhi, obsojeni na kratek rok trajanja. Ta usoda je recimo doletela margarino: pred leti je bila v modi, nedavno pa so ugotovili, da naj bi bilo bolj zdravo maslo. »Nikoli nisem propagiral modnih muh, nasprotno – sem pravi skeptik do vsakršnih modnih muh. Moja hči Ana je vstala od mrtvih, ko se je začela držati glutenske diete. Preprosto sem videl, da deluje.« Ana Gradišnik je nato predstavila še drugo novost dneva, svojo knjigo 64 receptov za brezglutenske slaščice. Brezglutenska dieta ji je pomagala premagati alergijo na kokos, ki je bila tako huda, da ni mogla niti v trgovino. Že bližina kokosove moke je v njej namreč sprožila močan alergijski odziv.

Nismo nikakršna sekta!

Gradišnik je poudaril še, da ljudje, ki se prehranjujejo na starokamenodoben način, niso verska sekta, od drugih se razlikujejo le po prehrani, ki jo vsiljuje sodobni svet. Pojasnil je, da človek evolucijsko ni prilagojen na gluten, rastlinsko beljakovino, zato tolikšna množica obolenj in alergij, med katerimi je najbolj težavna celiakija.

Na predstavitvi je sodeloval še nekdanji ultramaratonec Marko Roblek, znan tudi kot »bosonogi maratonec«. Ugotavlja, da se maratonci že po profesiji nažirajo z ogljikovimi hidrati, ob morebitni poškodbi ali manku gibanja pa tako hitro pridobijo kakšen kilogramček. Njegov obrok v paleostilu je recimo govedina v solati, stročji fižol in oreščki. Paleojedilnik lahko kdor koli preizkusi v enem mesecu, kar zadošča, da se telo očisti ogljikovih hidratov in »navlečenosti na cuker«. Uspešen začetni tretma je v spremni besedi k Wolfovi knjigi popisal tudi Rugelj.