»Banka Koper je med manjšimi bankami v našem portfelju,« je uvodoma pojasnil Jure Bojnec, direktor Košakov TMI. »Ko je izvedela za naš nezavidljiv finančni položaj, nam je poslala zahtevo, da ji nemudoma odplačamo posojilo v višini 70.000 evrov. Z novico, da Imap išče novega lastnika tovarne, je Bojnec pomiril vse največje banke upnice in z njimi sklenil načelni dogovor o reprogramiranju posojili. Banka Koper pa kaže mišice Mariborčanom in hoče imeti svoj denar takoj, hkrati pa dodatno pušča kri Košakom, saj izkorišča jamstvo, ki ga je mariborska tovarna dala banki ob najetju posojila. »Zavarovali smo ga namreč s svojimi terjatvami, zato je Banka Koper že stopila v stik s kupci Košakov in si pri njih poplačuje svoj dolg,« nam je razložil direktor.

Bojnec je razočaran nad takšnim početjem banke, saj so Košaki sredi boja za preživetje. V prvih osmih mesecih letošnjega leta beležijo milijon evrov izgube, med razlogi za negativno poslovanje pa Bojnec omenja notranje razloge in splošne težave v panogi prehrambene industrije. Pred kratkim so se bili prisiljeni celo odpovedati klavniški dejavnosti in so klavnico oddali v najem mariborskemu podjetju NTD Tabi, ki je prevzelo stroške in 35 delavcev.

Po besedah Bojneca posel z Imapom že kaže svoj učinek, saj so opravili prve sestanke s potencialnimi investitorji. Za njihov vstop v podjetje naj bi se dogovorili najkasneje do konca leta. Strateškemu partnerju je na voljo tudi stoodstotni delež podjetja, saj dosedanji lastniki – večinoma so to zadruge – nimajo denarja za potrebno dokapitalizacijo tovarne. Med prednostnimi nalogami potencialnega kupca je izpeljati že začeto naložbo v novi mesnopredelovalni obrat, ki bo omogočil združitev vseh poslovnih procesov na eni lokaciji. Investicija je ocenjena na okoli deset milijonov evrov, zanjo pa imajo Košaki že odobrenih 2,4 milijona evrov iz evropskega sklada.