"Ko se znajdemo v situaciji, ki je strašljiva, moramo imeti dovolj poguma, da stopimo korak naprej in zadevo raziščemo do konca," svetuje psiholog Emanuel Maidenberg s klinike za vedenjske terapije Univerze v Los Angelesu. Trik je v tem, da možnost za užitek prevlada nad obotavljanjem in strahom.

Se bojite teme? Obiščite Slovenijo

Temačne, mokre in hladne jame so po pisanju CNN v človeku že od nekdaj vzbujale strah in spoštovanje. Ena izmed njih je Postojnska jama, ki je ena izmed devet tisočih jam v Sloveniji, vsako leto pa jo obišče več tisoč ljudi. Izleti v jamo so organizirani tudi samo z ročnimi svetilkami.

Tisti, ki v velike in temne prostore ne želijo vstopiti samo s svetilko, si lahko ogledajo Predjamski grad, ki izvira iz 13 stoletja. Jama in grad pa skupaj z regionalnim parkom Škocjanske jame spadajo v kulturno dediščino UNESCO, še poroča ameriški medij.

Strah pred višino? Machu Picchu, Peru

Prehod dela poti, po kateri so hodili Inki, je sanjsko potovanje za marsikoga. Žal pa ne za tisto osebo, ki se boji višine. Del poti do znanega naselja Inkov je tako označen z najvišjim opozorilom visokega tveganja. Vendar pa je nagrada na koncu vredna tveganja. Machu Piccu je, kot navaja UNESCO, najbolj neverjetno urbano oblikovanje inkovskega imperija. Pred vzponom do mesta vodniki priporočajo dvodnevno aklimatizacijo. Mesto pa se nahaja na okoli 2.700 metrih nadmorske višine in ponuja osupljive razglede.

Za ljudi s strahom pred majhnimi prostori je odsvetovan obisk tunelov Cu Chu v Vietnamu

Malo krajev na svetu je tako strašljivih kot so tuneli Cu Chu v Vietnamu. Ne zgolj zato, ker so široki manj kot en meter, ampak tudi zaradi njihove zgodovine. Tuneli, ki so bilo zgrajeni v 40 letih 20. stoletja, so kasneje služili za skrivališče vietnamskih vojakov med vietnamsko vojno.

Omrežje tunelov, dolgo okoli 200 kilometrov, je bilo zgrajeno popolnoma brez pomoči strojev. V njih pa so vietnamski vojaki prebivali in izvajali svoje operacije. Ko je ameriška vojska med vojno odkrila tunele, so se vojaki za njihovo raziskovanje morali plaziti tudi čez pol metra široke luknje, še navaja CNN.