Naša knjižna produkcija ima za razliko od tuje še eno težavico - neradi objavijo, koliko izvodov posamezne knjige so prodali. A kaj bi to, saj je podobno tudi pri našem športu: veliko več možnosti imate, da boste izvedeli, koliko zaslužijo najbogatejši športniki po vsem svetu, kot pa naši tretjeligaški amaterji. In podobno je s knjigami.

Mimogrede, današnja lestvica je lestvica knjig za odraslo bralstvo. Pri knjigah za mlajšo publiko zmaguje Dnevnik za vsako punco Violete Babič, sledi ji (logično) Jim Kelman s priročnikom Nogomet - pravila igre. Pri odraslih, videli boste, zmagujejo priročniki.

Jorge Bucay Ti povem zgodbo? (22,95 evra)

"Povej, Jorge!" odgovarja bralstvo, predvsem ženski del, po vsem svetu. Argentinski psihoterapevt torej sprašuje, a vprašanje je zgolj retorično. Sicer pa v knjigi mladenič Demian obiskuje psihoterapevta Jorgeja, da bi skupaj poiskala odgovore na vsakdanja vprašanja. Jorge mu skozi zgodbe pomaga spoznati samega sebe. "Preproste resnice sveta morda ne spremenijo, so ga pa zato postavile," je v Bukli o knjigi, ki jo je izdala Mladinska knjiga, zapisal Žiga Valentič.

Tone Pavček Angeli (22,95 evra)

Šepeta se, da so prodali že več kot sedem tisoč izvodov zadnje pesniške zbirke nedavno umrlega pesnika. Izjemna številka, če vemo, kako je v našem svetu poezija podcenjena. Spremno besedo za Angele, ki so, na pesnikovo željo, izšli na slovenski kulturni praznik, je napisala pesnikova hčerka, igralka in pesnica Saša Pavček. Urednik z Mladinske knjige Andrej Ilc pa je na predstavitvi povedal, da je bila pesniška zbirka Angeli eden od Pavčkovih obredov poslavljanja.

Jorge Bucay Ljubiti se z odprtimi očmi (22,95 evra)

Še enkrat psihoterapevt in literat Bucay, tokrat še bliže nežnim dušam. Ljubezenski roman, ki se presenetljivo spremeni v priročnik za reševanje partnerskih težav. Pri Mladinski knjigi so z Bucayem zadeli v črno in tudi njegovo majsko gostovanje v Sloveniji je bilo zelo uspešno. Zapis, ki smo ga prebrali: "Ženskemu delu občinstva je dal hudomušen nasvet: naj se na začetku zveze ne trudijo spreminjati partnerja, ker je predrago in predolgo časa traja, zato se ne izplača. Predlaga, da si namesto tega rajši najdejo 'že spremenjenega' moškega."

Kornelija Benyovsky Šoštarič Zeleni kvadrat: zdravje iz organskega sveta (29,90 evra)

Navadili smo se, da so poljudne oddaje, ki jih pripravlja hrvaška televizija, bolje posnete in bolj simpatične od naših. Na HTV briljira tudi omenjena avtorica, ki skupaj z možem snema oddaje o vrtu, ki so daleč presegle osnovne okvire. S knjigami, tale je izšla pri Ebesedah, vajo ponovi oziroma dopolni, ali kot je zapisal recenzent Bernard Nežmah v Mladini: "Ura v vrtičku je tudi ura pogleda, ki se pase na barvah cvetov, sledi lovu pikapolonic na uši, se čudi osvajalnim korakom malin in buč, ki se povzpnejo na lesene plotove."

Louise L. Hay Življenje je tvoje (12,48 evra)

L kot Lola - ženska, ki je s svetovanjem o pravilnem življenju dosegla vse, je še vedno med deseterico naj knjig, natančno tam, kjer smo jo pustili lansko leto. Zdaj že petinosemdesetletna svetovalka je zaslužila bogastvo s svojo založbo Hay House, sicer pa velja za njeno najbolj prelomno uspešnico knjiga iz leta 1984 You Can Heal Your Life. Ja, lahko si pomagate sami, samo še knjigo morate prej kupiti. Ali če citiramo: "Odslovi vse svoje bolezni in v svoje življenje privabi ljubezen, srečo in bogastvo." Kako enostavno, ali ne…

Vesna Milek Cavazza (29,50 evra)

Pri večini biografij, ki jih preberete, pozabite na avtorja, pri tej pa ni tako. Še malo, pa bomo vsi vedeli, kdo je Vesna Milek, in pozabili na Borisa Cavazzo. Recenzentka Iva Kozmos je knjigi, ki je izšla pri Študentski založbi, očitala, da postane v drugem delu zelo neprepričljiva. "V drugem delu knjige, ki se vse bolj bliža sodobnosti, je namreč preveč patosa, sentimentalizma, romantične idealizacije in s tem povezane enoplastnosti." Povsem mogoče, a ne smemo pozabiti, da je publika biografijo o Cavazzi razgrabila in je še vedno med najbolj prodajanimi knjigami pri nas.

Cesar Millan in Melissa Jo Peltier Vodja krdela (23,99 evra)

Šepetalec psom je kar malce neokusen, ko se na naslovnici svoje uspešnice pokaže z ekipo različnih psov, zraven pa napiše Vodja krdela. Vemo, kaj želi reči. Psa moraš kontrolirati, drugače postane vodja krdela on in potem je lahko zelo narobe. Za tiste, ki priročnika Tehniške založbe še nimate: izvedeli boste, kako dvignete kvaliteto odnosa z vašim psom na višjo raven. Pa tudi, kakšna je odločilna razlika med discipliniranjem in kaznovanjem psa, in seveda, kakšna je razlika med pasjo osebnostjo in pasjo nestabilnostjo.

Orhan Pamuk Muzej nedolžnosti (15,99 do 36,95 evra)

Človeku kar srce zaigra, ko med najboljšimi (ob vseh priročnikih) naleti tudi na roman turškega nobelovca, ki so ga ponudili pri založbi Sanje. Ljubezenski roman, ki si želi biti zgolj ljubezenski roman in ki je veliko več kot to. Tanja Lesničar Pučko je na naših straneh zapisala: "Trikotnik je tipski - on, nihajoč med modernimi pogledi in tradicionalnim mačizmom, med samoobtoževanjem in makiavelistično samoprevaro, ona, nesojena idealna nevesta, ki ji manjka tisto nekaj, in ona druga, ki ima le to."

Sandy Gingras Želvje modrosti (8,95 evra)

Sandy Gingras je še ena od tistih avtoric, ki so pomagale sebi, zdaj pa pomagajo drugim - ali pa je bilo morda obratno. V vsakem primeru ji s knjigo želvjih modrosti, ki je izšla pri Mladinski knjigi, dobro kaže. Pravi: "Počasneje, ko greš, več vidiš." Pravi: "Vsakdo je navznoter mehak." In še pravi: "Vsakdo se včasih počuti kot osamljen otok." Zato verjetno s sinom, mačkami in psom živi na Long Beachu, ima pa tudi spletno stran (how-to-live), kjer prodaja svoja razmišljanja tudi v obliki ilustracij, koledarjev in simpatičnih daril.

Sanja Lončar Ščepec rešitve (32,99 do 38,00 evra)

Lončarjeva je neodvisna novinarka in urednica manjših medijev, ki se bolj ali manj ukvarjajo z zdravim življenjem. Njena zadnja knjiga Ščepec rešitve - zamolčane zdravilne moči začimb je izjemno obsežna, že kar enciklopedija, v kateri avtorica razlaga, da so naravna zdravila za naše tegobe pravzaprav na vsakem vrtu. Še več, začimbe so na vsaki kuhinjski polici in ni dvoma, da so lahko (tudi) zdravilne. Priročnik je izšel pri Svetovanju Aleš Pevc, ki poleg knjig o zdravstvu prodaja tudi gel za nego kože srebrni tiger - četrt litra za 32,50 evra.