Za nakup Istrabenza, ki mu je poleg delnic Petrola in nekaterih manjših naložb ostal le še turizem, se je po navedbah naših virov zanimala tudi Sava. Ali so v kranjskem holdingu oddali ponudbo, ni znano, se pa namerava Sava po prodaji gumarske dejavnosti osredotočiti zlasti na turizem in bančništvo. Če bi Petrolu pod vodstvom Tomaža Berločnika še letos uspelo prodati naložbo v Istrabenz, bi jim to sprostilo za kar okoli 30 milijonov evrov odloženih terjatev za davke, ki so jih oblikovali pri oslabitvi te naložbe. Že prihodnje leto bi jim to denarni tok povečalo za okoli 15 milijonov evrov, kar je le nekaj manj, kot so letos namenili za izplačilo dividend.

Istrabenz je imel konec junija le še nekaj tisoč evrov kapitala in skoraj 190 milijonov evrov finančnih obveznosti. Ta dolg bi moral po načrtu o finančnem prestrukturiranju v celoti poravnati že do konca leta 2014, vendar je za to vse manj možnosti. Predsednik Istrabenzove uprave Rudi Grbec naj bi tako bankam upnicam pred kratkim že predlagal spremembo pogojev za odplačilo posojil. Podrobnosti v Istrabenzu še niso razkrili, po neuradnih informacijah pa naj bi Grbec minuli teden bankam predstavil tudi več scenarijev, ki bi Istrabenzu omogočile poplačilo večjega dela dolgov. Poleg podaljšanja roka za plačilo dolgov, naj bi Grbec bankam ponudil tudi možnost konverzije manjšega dela posojil v Istrabenzov kapital.

Grbčeve predloge naj bi bankirji označilo kot delno sprejemljive, vendar od uprave pričakujejo, da jih bo še dopolnila. Bankirji naj bi se nagibali k rešitvi, po kateri bi bila konverzija dela posojil v kapital Istrabenza vezana zlasti na uspešnost pri nadaljnjih prodajah premoženja. Če bi torej Istrabenzu naložbo v delnice Petrola, Istrabenz Pline in nekatere preostale naložbe uspelo prodati po višjih cenah od ocenjenih, bi tudi banke načelno podprle pretvorbo manjšega dela posojil v kapital družbe.