Najmanj bodo podražitev občutili lastniki osebnih avtomobilov in večnamenskih vozil s prostornino motorja do 1350 kubičnih centimetrov. Zanje se namreč letna dajatev zvišuje za 6,50 evra na 55 evrov.

Precej bolj pa bo zvišanje prizadelo lastnike vozil z bolj zmogljivimi motorji. Zanje se namreč letna dajatev zvišuje za več kot 20 odstotkov, in sicer progresivno.

Za osebne avtomobile ter večnamenska vozila za prevoz oseb in stvari s prostornino motorja od 1350 do 1800 kubičnih centimetrov bo po novem treba plačati 85 evrov, za vozila s prostornino motorja do 2500 kubičnih centimetrov 135 evrov, za vozila s prostornino motorja do 3000 kubičnih centimetrov 250 evrov, za vozila s prostornino motorja do 4000 kubičnih centimetrov 400 evrov in za tista nad 4000 kubičnih centimetrov 500 evrov. Za slednje je bilo zdaj treba ob registraciji plačati 193,96 evra dajatve za uporabo cest.

Dražje tudi za motoriste

Lastniki motornih koles s prostornino motorja do 125 kubičnih centimetrov bodo morali po novem plačati letno dajatev v višini 12 evrov, kar je 1,21 evra več kot doslej. Pri motornih kolesih je tudi dodana nova višja kategorija letne dajatve za tista z motorjem delovne prostornine nad 1000 kubičnimi centimetri. Znaša 30 evrov.

Pri gospodarskih vozilih, kjer se je letna dajatev z novembrom zvišala za 10 odstotkov, se uvaja nov emisijski standard Euro 6 oz. Euro VI, pri katerih se letna dajatev znižuje za 35 odstotkov.

Odslej obvezno označevanje pnevmatik

Z današnjim dnem v veljavo vstopa tudi uredba EU o označevanju pnevmatik, sprejeta leta 2009. Tako morajo odslej pnevmatike biti označene z nalepko z informacijami o učinkovitosti porabe goriva, oprijemu na mokri podlagi in zunanjem kotalnem hrupu, kar bo potrošnikom omogočilo boljše informacije pri nakupu.

Voznik povprečnega osebnega avtomobila, ki na leto prevozi 25.000 kilometrov, od tega 10.000 mestne in 15.000 kilometrov medkrajevne vožnje, lahko na primer z ustrezno izbranimi pnevmatikami prihrani gorivo v vrednosti od 170 do 230 evrov letno. Ob upoštevanju razlike v ceni, saj so najbolj kakovostne pnevmatike dražje, lahko voznik neto prihranke pričakuje v drugem letu njihove uporabe, so sporočili v Bruslju.

V Sloveniji velja, da morajo biti 15. novembra vozila ustrezno opremljena z zimsko opremo, med drugim tudi z zimskimi pnevmatikami. Po Pravilniku o zimski opremi vozil v cestnem prometu je izjema le priobalno območje, kjer za zimsko opremo vozil veljajo tudi štiri letne pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre.