Priprave potekajo že septembra

Trgovine so v Ameriki polne buč in okraskov za stanovanja že od konca septembra. Uradne priprave na Halloween se tako začnejo mesec dni pred dogodkom. Adriana Glažar, ki od poletja dalje študira na univerzi v Oklahomi pravi, da številnim ameriškim prijateljem Halloween predstavlja najljubši praznik. To je dan, ko se lahko prelevijo v nekoga drugega. Sama je vpliv praznika začutila kmalu po prihodu v Ameriko, saj so vsi govorili o tem, kakšne kostume si bodo kupili ali naredili in kje se bodo odvijale najboljše zabave. Tako je tudi sama začela s pripravami, čeprav pred tem doma praznika nikoli ni jemala resno. »V Sloveniji imamo namreč namesto buč krofe, namesto čarovnic kurente in namesto novembrskih stopinj februarske.« Kanadčan Scott Schmidt, ki trenutno biva v Sloveniji, se Halloweena spominja iz otroštva, kjer je bil pomemben ''trick or treat'' (ukana ali posladek). Podobno kot pri slovenskem pustu v Ameriki otroci, oblečeni v kostume, hodijo od hiše do hiše in prosijo za poslastke. Hiše so okrašene tako kot ob božiču in lastniki se potrudijo, da grozljivi dodatki še povečajo videz grozljivosti.

V Sloveniji Halloween dojemamo drugače

Scott opaža, da v Sloveniji noč čarovnic dojemamo drugače. ''V primerjavi s Kanado veliko več ljudi v stanovanjih in ravno zaradi tega je manj okraševanja ter hoje od hiše do hiše''. Slovenci smo iz Halloweena vzeli tisti del, kjer se lahko zabavamo, najpomembnejšega pa nismo prevzeli. Steve poudarja, da gre v prvi vrsti za praznik in ne samo za zabavo. Okraševanje hiše, trik ali poslastek sta za otroke zelo pomembna dogodka in tudi starši vsako leto svoje otroke spremljajo od hiše do hiše.

''Vse se vrti okoli denarja''

Adriana glavni namen Halloweena vidi ''odganjanju zlih duhov'', ki se jih simbolično odganja z izrezanimi bučami, v katere vstavljajo gorečo svečko. Izrezovanje buč v Ameriki predstavlja celovečerni dogodek, ki se začne že pred večerom, ko se po trgovinah iščejo dobre in poceni buče. Ko se izbere buče, sledi večerni dogodek, ko ponavadi skupina prijateljev skupaj barva ali izrezuje buče. Te se postavi pred hišo ali stanovanje, kjer v nočnih urah strašijo mimoidoče.

''Ameriški prazniki pa se zagotovo vrtijo okoli denarja,'' dodaja Adriana. Že mesec pred praznikom prodajalci počasi vsiljujejo izdelke potrošnikom, kar za biti na trenutke neprijetno. V času praznika najamejo tudi zapuščene trgovine in prostore, ki jih napolnijo s kostumi in pripomočki, tako da lahko imajo kupci pred seboj popolno nakupovalno izkušnjo. Zabava tako nikoli ne traja le 31. oktobra, temveč že od 26. oktobra dalje, pa vse do 4. novembra.