Ampak mi se ne damo in če so že krompirjeve počitnice, bomo kopali krompir in pika! Ampak ne navadnega, temveč severnoameriškega, katerega sezona je prav zdaj. Že stari Indijanci so si pripravljali slastne jedi iz gomoljev, ki na pomlad, če jih pustimo v zemlji, poženejo visoka stebla in na njih rumene cvetove, podobne sončnicam. Nič čudnega, saj je topinambur bližnji sorodnik sončnice! Prvi francoski priseljenci v Kanado so rastlino posvojili, saj jih je na maslu pečen topinambur spominjal na okus artičoke. Tudi zato topinamburju ponekod še danes pravijo jeruzalemska artičoka, na kar so verjetno še posebej ponosni v Jeruzalemu pri Ormožu. V Evropi so topinambur zaradi lepih cvetov sprva sadili kot okrasno rastlino, pozneje za živinsko krmo, šele v času lakote med svetovnima vojnama je prišel na krožnike v evropskih kuhinjah. Pri nas mu pravimo še laška, papeževa oziroma svinjska repa, ameriški krompir in gomoljasta sončnica, slednje bi bilo še najlepše slovensko ime. Uporabimo ga lahko v vseh jedeh, za katere sicer uporabimo običajen krompir. Le poskusite!

Topinamburjeva kremna juha

Potrebujemo, 300 g topinamburja, 100 g čebule, 100 g kolerabe, 100 g rumenega ali oranžnega korenja, 4 žlice olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 1 lovorov list, 2 vejici timijana, približno 1,2 l navadne vode oziroma zelenjavne ali mesne jušne osnove.

Kolerabo in korenček olupimo in narežemo na kocke, čebulo drobno sesekljamo in vse skupaj z oljem damo v lonec ter šele nato pristavimo. Med občasnim mešanjem počasi pražimo, da se čebula bledo rumeno obarva. Medtem operemo topinambur, ga očistimo, olupimo in narežemo na kocke. Stresemo ga k prepraženi zelenjavi. Zalijemo z vročo vodo oziroma zelenjavno osnovo, začinimo s soljo ter odišavimo z lovorovim listom in timijanom. Zavremo in počasi kuhamo pol ure minut. Juho odstavimo, timijan in lovorov list odstranimo, juho pa grobo pretlačimo in nazadnje začinimo s sveže mletim črnim poprom. Postrežemo kot vročo predjed, zraven pa lahko ponudimo popečene rezine ali ocvrte lističe topinamburja.

Topli kruhki s topinamburjem

Potrebujemo štiri gomolje topinamburja, osem rezin koruznega kruha, štiri žlice olivnega olja, 50 g dobrega tršega sira, baziliko.

Gomolje topinamburja očistimo in narežemo na dva milimetra debele lističe. Z njimi obložimo rezine kruha, vse skupaj pokapljamo z olivnim oljem, potresemo z baziliko in nastrganim ali naribanim sirom. Popečemo pod žarom v pečici in postrežemo kot predjed ali malico.