Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da mora biti blago na razprodajah kljub znižani ceni brezhibno, razen če ni posebej označeno, da gre za blago z napako. Če potrošnik napako opazi kasneje, ima pravico uveljavljati reklamacijo, tako kot v redni prodaji. V kolikor pa želi potrošnik vrniti izdelek, s katerim ni nič narobe, trgovec tega ni dolžan sprejeti nazaj.

"Potrošnikov naj razprodaje ne zavedejo k nepremišljenim nakupom, kljub znižanjem naj primerjajo cene pri različnih trgovcih, pred nakupom naj pregledajo izdelek, ki so ga izbrali," še sporočajo z zveze potrošnikov.

Potrošniki opozarjajo ZPS na nepošteno poslovno prakso

Največ pritožb potrošnikov v svetovalni pisarni ZPS se sicer vsako leto nanaša na nepravilno označevanje cen popusta. Gre za tiste primere, ko trgovci tik pred razprodajo cene izdelkov dvignejo in jih nato ob razprodaji znižajo, s tem pa prikažejo višji odstotek znižanja, sporočajo z ZPS.

S tržnega inšpektorata so za Dnevnik.si dejali, da so pri trgovcih, ki so uvedli sezonsko razprodajo tekstilnega blaga in obutve, inšpektorji najbolj pozorni prav na to. Natančneje, "kakšna je bila objava razprodaje, označenost blaga s ceno pred znižanjem in znižano ceno ter ali najvišji odstotek znižanja zajema eno četrtino vrednosti blaga v razprodaji." V kolikor trgovci kršijo določila zakona, sledijo predvidene kazni, ki znašajo od 1200 do 3000 evrov.

Na razprodajah trgovci posebej pogosto za blago z napako nočejo vrniti kupnine, izdelke imajo nejasno označene.

Morda vam bo po ogledu video prispevka kaj bolj jasno, kaj vse lahko od njih zahtevate ter na kaj morate biti najbolj pozorni.

Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić nam je pojasnila, da se že zadnjih nekaj let čedalje manj trgovcev odloča za uvedbo razprodaj, pogosteje pa se odločijo za popuste in druge oblike znižanja blaga. "Z vidika potrošnika je pravzaprav vseeno ali se trgovec odloči za razprodajo ali za popuste, z vidika trgovca pa je uvedba popustov v večini primerov ugodnejša, saj lahko popuste vršijo kadarkoli in čez celo leto."