Četrtek je v 1350 m visokem Söldnu eden najbolj pestrih dni koledarja svetovnega pokala v alpskem smučanju. Proizvajalci smučarske opreme, opremljevalci in sponzorji imajo namreč vse predstavitve sezone prav na ta dan. Najboljši alpski smučarji so ta dan videti kot lutke, ki letajo iz enega konca Söldna na drugega. Na dveh predstavitvah je bila prisotna tudi najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze. Popoldan se je udeležila predstavitve italijanskega proizvajalca Energiapura, ki mu je v minuli sezoni naredila ogromno reklamo, ko je bilo govora o smučarskem perilu najboljše slovenske smučarke. Zvečer je imela Tina Maze še slavnostni večer pri Milki, kjer je bila izmed šesterice vrhunskih smučark največja zvezdnica. Na predstavitvi se je namreč prvič v celoti predvajal videoposnetek Tininega pevskega prvenca z naslovom My way, my decision (Moja pot, moja odločitev). V Söldnu je bil prisoten tudi Matjaž Jelen, dolgoletni pevec skupine Šank rock, ki trenutno snema solo album (luč sveta naj bi ugledal na začetku prihodnjega leta). Da gre hit Tine Maze dobro v ušesa, je dokazala Maria Höfl Riesch, ki je proti koncu pesmi že pela refren.

Naslov skupnih zmagovalcev svetovnega pokala bosta branila Lindsey Vonn in Marcel Hirscher. Američanka pravi, da po ločitvi išče partnerja, da ji gre super v hitrih disciplinah, v tehničnih pa ima več težav. »Ne vem, kaj naj pričakujem od novega materiala. Nimam še pravih občutkov,« ne vstopa preveč samozavestno v sezono Lindsey Vonn, lanska zmagovalka uvoda v Söldnu. Okoli Hirscherja Avstrijci delajo takšen bum, da prvi zvezdnik severnih sosedov nima nikjer miru. Pritisk nanj je ogromen, nekdanji smučarski zvezdnik Hermann Maier pa je za Kronen Zeitung dejal, da bi bila v tej sezoni senzacija, če Hirscher ne bo ubranil naslova skupnega zmagovalca svetovnega pokala.

Danes bodo na startu tri slovenske alpske smučarke, jutri pa dva smučarja. Tini Maze bosta delali družbo Ani. Izkušenejša Drevova bo naskakovala odmevno uvrstitev, 19-letna Ana Bucik pa si bo nabirala izkušnje, potem ko se je izkazala na internem treningu. Primorka bo nastopila šele na svoji drugi tekmi svetovnega pokala, prvi v tujini. Janez Jazbec in Žan Kranjec sta na prizorišče tekme pripotovala včeraj. Tudi slednji bo po treh dosedanjih startih v Kranjski Gori pri 19 letih prvič tekmoval na tekmi najvišjega ranga v tujini, Jazbec pa je v minuli sezoni v Banskem z 18. mestom v veleslalomu dosegel svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu.

»Ko sem prvič nastopila v Söldnu, se mi je zdela proga zelo strma. Potem nekaj let nisem imela takšnega občutka, sedaj pa ga imam spet. Lani z izjemo ene tekme na drugih progah nisem izboljšala uvrstitve. Letos si želim, da bi se redno uvrščala med najboljših 20, morda še višje. Zato nameravam napasti na vso moč,« nam je včeraj po glavnem treningu, na katerem je bila proga precej trda, povedala Ana Drev, ki bo v Söldnu tekmovala že desetič v karieri. »Če sem odkrita, si bolj želim težkih razmer. V takšnem primeru bodo imele nekatere tekmovalke spoštovanje do proge, medtem ko sama teh težav nimam. Upam, da si bom na tekmi pridobila čimveč izkušenj, ki jih bom lahko unovčila v nadaljevanju športne poti,« pravi Ana Bucik, ki je sicer v Söldnu na tekmi nižjega ranga že nastopila, a ne na ledeniku Rettenbach.