"V svojem raziskovalnem delu s približno 35 kolegi iz ATP oziroma WTA sem prišel do spoznanja, da je v to zgodbo posredno ali neposredno, kakor želite to poimenovati, vključenih 72 odstotkov igralcev in igralk," je povedal nekdanji slovenski reprezentant v tenisu, zdaj uspešnem poslovnež in vodja pisarne Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič.

"Šokiran sem bil nad podatki, ki sem jih dobil. Zlasti igralci, uvrščeni na lestvici ATP med 50. in 150. mestom, se pritožujejo, da so nagrade za dosežke v primerjavi z najboljšimi na svetu zelo majhne. Mnogi od njih se zato poslužujejo stav oziroma prirejanja izidov. Ker je na stavnicah mogoče staviti na posamezno igro, rezultat prvega niza ali naslednje igre, je mogoče vse to prikrojiti. Dogovarjanje poteka v kodah in se dogaja med samo igro. Slovenski reprezentant Blaž Kavčič mi je dejal, da je do njegovih hotelskih vrat prišel igralec, ki se je hotel dogovoriti za njun dvoboj naslednjega dne, češ da ima čez nekaj ur že rezerviran letalski polet. Seveda mu Kavčič ni nasedel in ga naslednji dan premagal. Vendar od tedaj na naše igralce mnogi gledajo drugače ali se jim celo smejijo v brk, češ, ta pa ni naš ..." je dodal Krušič.

"Športne stave so se izrodile"

Primož Pöschl, izvršni direktor za področje iger pri Športni loteriji Slovenije, priznava, da so največja težava vseh, ki organizirajo športne stave, skupine, ki športnike silijo ali podkupujejo k prirejanju rezultatov. "Športne stave so se izrodile. Preveč je iznajdljivih ljudi, ki skušajo tako ali drugače pretentati stavne hiše. Proti njim se borimo na različne načine. Imamo vpogled v vsako stavo, imamo omejene zneske, sisteme, ki zaznajo, če se na določen dogodek pojavi nadpovprečno število stav, smo člani evropskega združenja športnih loterij in si izmenjujemo informacije, na športnike pa enostavno nimamo vpliva," pravi Pöschl.

"Nedovoljene stave so enako zlo športu kot doping"

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič je na okrogli mizi v zvezi z nedovoljenimi športnimi stavami izpostavil vlogo osrednje športne organizacije v Sloveniji. "Nedovoljene športne stave oziroma prirejanje teh je enako zlo v športu kot doping. Iluzija je, da se to v Sloveniji ne dogaja." Ob tem je opozoril tudi na težave slovenskega koncesionarja: "Imeli smo odmevne primere, v katerih je samo ena stavniška hiša pri nas obrnila polovico denarja, kolikor ima letnega prometa športna loterija Slovenije. V svetu ni konvencije, ki bi urejala področje športnih stav. Zato je večina teh nalog prepuščena nacionalnim bazam. Sprejeti moramo mednarodno konvencijo s pravili in sankcijami, ki jo morajo podpisati vse države, ki želijo nastopiti na olimpijskim igrah. V tem spodbujamo državne organe, kakor tudi mednarodne zveze, naj v pravilnikih svojim članom prepovedo sodelovati v športnih stavah, oziroma naj jih kaznujejo podobno strogo kot pri zlorabi nedovoljenih poživil."

Predstavniki evropskega športnega gibanja in ministri EU, pristojni za šport, so se septembra v Nikoziji dogovorili za krepitev boja proti vnaprej dogovorjenim izidom tekem. Kot je povedal Drago Balent, direktor Fundacije za šport in v. d. direktorja direktorata za šport, bo evropski parlament 27. novembra potrdil deklaracijo, ki jo sestavlja pet točk: izobraževanje in preventiva, nadzor, sankcije, sodelovanje ter mednarodna koordinacija. "Ob naraščajočih težavah tudi evropska komisija ne more stati križem rok. Zato se je tega problema lotila z vsemi močmi in pri tem ji bo sledila tudi Slovenija," obljublja Balent.

"Rak športa, katastrofa za slovenski šport in mora trenerjev"

Da so športne stave postale podobna težava v športu kot uporaba nedovoljenih poživil, se strinja tudi Andrej Juratovec, član predsedstva Rokometne zveze Slovenije, zadolžen za izobraževanje in vodenje sodnikov. Kot pravi, to niso več igre na srečo, temveč "igre nesreče". "Znan slovenski trener in profesor kineziologije mi je dejal, da naj na okrogli mizi odkrito povem, da so športne stave rak športa. To mi je rekel Marko Šibila. Tone Tiselj, ki je s slovenskim rokometom dosegel zgodovinske uspehe, je povedal, da je to katastrofa za slovenski šport. Branko Tamše, ki je osvojil naslov državnega prvaka z rokometnim klubom Velenje, je izjavil, da so športne stave mora trenerjev. Upam, da Slovenija ne bo le čakala na Evropo, temveč da bo svoja pravila v zvezi z nedovoljenimi stavami in prirejanjem izidov sprejela že prej," meni Juratovec.