Izkušnje, uspehi/neuspehi in verodostojna drža

Kandidat SD Pahor meni, da je najboljša izbira za predsednika republike zaradi svojih izkušenj tako z uspehi kot neuspehi. "Sam bolj kot kdorkoli drug skozi to izkušnjo (predsednika vlade), surova kot je bila, vem, kako zelo pomembno je, da v tej deželi vlada več složnosti in enotnosti."

Aktualni predsednik in neodvisni kandidat Türk stavi na dosedanje predsedniške izkušnje. "Dobro vem, kaj ljudje pričakujejo od predsednika republike. Od njega ne pričakujejo, da bi reševal tisto, kar mora reševati vlada."

Kandidat SDS in NSi Zver je kot svojo odločilno lastnost navedel "verodostojno držo doslej". "Tudi kar se tiče povezovanja slovenske nacije, menim da imam konkurenčno prednost pred ostalima kandidatoma."

Slovenija se lahko sama reši iz krize

Vsi trije so se strinjali, da se lahko Slovenija sama izvleče iz krize. Po mnenju Pahorja je pri tem ključen politični dogovor med političnimi strankami. Po mnenju Zvera ima pri tem ključno vlogo opozicija, saj bi bilo kakršnokoli rušenje vlade v njenih prizadevanjih za reforme lahko uničujoče. Po mnenju Türka pa ima škarje in platno v rokah vlada: "Vsem je v interesu, da Slovenija uspe. A uspe lahko le, če ima odgovorno in kompetentno vlado na prvem mestu, pa seveda razumevajočo in odgovorno opozicijo."

Vsi trije kandidati bolj ali manj podpirajo prehod slovenskih bank v večinske tuje roke ter skladen regionalni razvoj države, pri manjšanju števila občin in ukinjanju državnega sveta so svetovali previdnost ter se strinjali, da se institut referenduma prevečkrat zlorablja.

Soglasni so bili, da ima predsednik države trenutno dovolj pristojnosti. "V okviru pristojnosti predsednika republike se da dobro delati," je dejal Türk. "Z njimi se da narediti mnogo več, kot je bilo storjenega v sedanjem mandatu," je ocenil Pahor. "Funkcija predsednika republike je dovolj močna, prešibka pa je funkcija predsednika vlade," je dodal Zver.

Türk edini z natančnimi številkami o stoškah kampanje in donacijah

Med predsedniškimi kandidati v ZDA so vsi trije kandidati bolj naklonjeni Baracku Obami. Pri ideji združenih držav Evrope je Türk menil, da gre za terminologijo, ki nima veliko vsebine. Zver zavrača ta pojem, ker preveč sledi tradiciji ZDA za zlitje različnih kultur, medtem ko EU temelji na spoštovanju različnosti. Pahor, ki je ta pojem tudi že sam uporabil, pa je prepričan, da bodo procesi v Evropi "pripeljali do neke bistveno bolj poglobljene politične skupnosti, kot je zdaj".

Glede stroškov volilne kampanje in donacij je na soočenju v dvorani SNG Maribor, ki se ga je po navedbah organizatorjev udeležilo okoli 130 ljudi, le Türk postregel z natančnimi številkami.

Dotaknili so se tudi polemike glede uporabe fotografije nekdanjega predsednika republike Janeza Drnovška v Türkovem volilnem gradivu. "Ne zdi se mi korektno, da se ga instrumentalizira za politično kampanjo," je dejal Zver. Türk pa je pojasnil, da so uporabili javno dostopno fotografijo s primopredaje predsedniških poslov ter citat Drnovškove misli, "ki je del slovenske politične zakladnice in ne zasebna zadeva".