DANILO TÜRK

Danilo Türk se je rodil leta 1952 v Mariboru. Na Pravni fakulteti v Ljubljani je doktoriral s temo Načelo neintervencije v mednarodnih odnosih in v mednarodnem pravu.

Na fakulteti je kasneje tudi delal kot redni profesor za mednarodno pravo, predstojnik Inštituta za mednarodno pravo in mednarodne odnose in tudi kot prodekan.

V svoji karieri je med drugim sodeloval z Amnesty International in predsedoval podkomisiji OZN za preprečevanje diskriminacije in zaščito manjšin. Bil je pobudnik in kasneje tudi podpredsednik Sveta za človekove pravice v Sloveniji.

Leta 1992 je postal prvi veleposlanik Slovenije pri OZN in kasneje več let opravljal funkcijo pomočnika generalnega sekretarja OZN Kofija Annana za politične zadeve.

Novembra 2007 je z dobrimi 68 odstotki na predsedniških volitvah premagal Lojzeta Peterleta in postal tretji predsednik republike.

Türk je poročen z Barbaro Miklič Türk, s katero imata hči Heleno. Rad ima kolesarjenje in nordijsko hojo.

MILAN ZVER

Milan Zver je letos dopolnil 50 let. Dodiplomski študij je dokončal na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo, kasneje pa je doktoriral z delom Avtonomizem pri Slovencih. Je avtor mnogih študij, znanstvenih člankov in knjig. V svojih delih se posveča predvsem zgodovinskemu razvoju demokracije in človekovim pravicam.

Je član vodstva različnih društev, humanitarne organizacije, Zbora za republiko in Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Je tudi član vodstva Slovenske demokratske stranke, v strokovnem svetu stranke vodi odbor za šolstvo.

Poklicno pot je začel kot sodelavec Jožeta Pučnika. Kasneje je bil zaposlen na Mestni občini Ljubljana ter v državnem zboru. Bil je tudi mestni in državni svetnik.

V času prve Janševe vlade, med leti 2004 in 2008 je bil minister za šolstvo in šport, leta 2009 pa je bil na evropskih volitvah izvoljen za evropskega poslanca in to funkcijo opravlja še danes.

Rojen je v Ljubljani, a se ima, kot je navedeno na njegovi volilni spletni strani, za Štajerca. Je poročen, oče dveh hčera in dedek vnukinje in dveh vnukov. V prostem času rad posluša glasbo, igra tenis in šah.

BORUT PAHOR

Borut Pahor je bil rojen leta 1963 v Postojni. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani politolog smeri mednarodne dejavnosti.

Svojo politično pot je začel leta 1990 kot delegat tedanje Skupščine Republike Slovenije. Leta 1992, 1996 in 2000 je bil izvoljen za poslanca državnega zbora. Pahor, ki je bil marca 1997 izvoljen za novega predsednika takratne Združene liste socialnih demokratov, je postal predsednik državnega zbora, medtem ko je stranka sodelovala tudi v vladi in pokrivala tri resorje.

Še pred koncem mandata državnega zbora, junija 2004, je bil s prednostnimi glasovi izvoljen za poslanca v Evropskem parlamentu. Na volitvah leta 2008 je SD postala relativna zmagovalka in Pahor je do predčasnih volitev leta 2011 vodil vlado. Na teh volitvah je ponovno postal poslanec, na mestu predsednika SD pa ga je letos zamenjal Igor Lukšič.

Borut Pahor ima z odvetnico Tanjo Pečar sina Luko, aktivno govori angleški in italijanski jezik, pasivno francoskega, v prostem času pa se ukvarja s športom.