Na današnji skupščini je bilo prisotnega 72,28 odstotka kapitala, vsi prisotni delničarji pa so podprli povečanje kapitala. Vendar ne v višini 90 milijonov evrov, kot je predlagala uprava, temveč so delničarji izglasovali nasprotni predlog Hypo Alpe-Adria-Banke, da se izda največ dobrega 1,61 milijona novih delnic, pri čemer skupni emisijski znesek izdanih delnic znaša največ 85,4 milijona evrov.

"Cilji današnje skupščine so doseženi," je bil z izidom vseeno zadovoljen Pesjak, ki je pojasnil, da je tudi za 4,6 milijona evrov nižja dokapitalizacija od načrtovane še vedno ustrezna in rešuje trenutno največji problem Merkurja, to je kapitalsko ustreznost. Izglasovana dokapitalizacija z bančnimi upniki, s katerimi se je vodstvo Merkurja pogajalo od 4. junija, zagotavlja nadaljevanje poslovno-finančne sanacije.

Pri dokapitalizaciji, ki mora biti vplačana do 10. novembra, bo namesto 15 bank in dveh podjetij sodelovalo deset bank in Iskratel. Za sodelovanje pri finančni konsolidaciji Merkurja pa se zopet niso odločile nekatere tuje banke, in sicer Sparkasse, Unicredit banka Slovenije, SKB banka in Reiffeisen banka, ter tudi Probanka. Od konverzije terjatev je odstopilo tudi Gorenje.

Del svojih terjatev pa bodo v lastniške deleže spremenile Nova Ljubljanska banka, Abanka Vipa, Nova Kreditna banka Maribor, Gorenjska banka, Hypo Alpe-Adria-Bank, Banka Koper, Factor banka, Banka Celje, Deželna banka Slovenije in Poštna banka Slovenije ter kranjsko podjetje Iskratel. Po opravljeni drugi dokapitalizaciji, ki sledi dobrih 90 milijonov evrov vredni konverziji terjatev navadnih in zaščitenih upnikov marca lani, bodo banke postale okrog 75-odstotni lastnik Merkurja in bodo verjetno imele na skupščini statutarno večino.

Svoj prispevek k sanaciji podjetja so letos znova dodali tudi dobavitelji trgovskega blaga, saj so dodatno podaljšali plačilne roke in s tem pomembno vplivali na generiranje likvidnih sredstev. "Z dobavitelji zelo dobro delamo in uspevamo z njimi podaljševati plačilne roke," je povedal Pesjak in dodal, da so si za letošnji cilj zastavili podaljšanje rokov na 60 dni.

"Sedaj pa je ključno za podjetje, da uspešno vpiše nov kapital," je izpostavil Pesjak, ki je prepričan, da na podlagi te konverzije terjatev Merkur ne bo imel težav konec leta pokriti drugi obrok iz prisilne poravnave v višini 18 milijonov evrov. Še vedno pa tudi po opravljeni pretvorbi denarnih terjatev Merkurju ostaja za okrog 360 milijonov evrov finančnih dolgov.

"Gre za pomemben korak do končne rešitve," je poudaril Pesjak, ki je dodal, da je bil to letošnji glavni ukrep za sanacijo, kakšni ukrepi pa bodo v prihodnje potrebni za izpeljavo prisilne poravnave do leta 2016, pa še ni mogel povedati.

Merkur, ki zaposluje še 1800 ljudi, v celoti skupini pa 3500, sicer letos izboljšuje rezultate poslovanja, ki so bili v prvi polovici leta za približno 17 odstotkov boljši kot enako obdobje lani. Oktobrska prodaja je zaenkrat sicer nekoliko slabša od pričakovanj, Pesjak pa vseeno računa, da bo Merkur letos dosegel deset odstotkov več prihodkov iz poslovanja kot lani. Ob tem naj bi iz poslovanja zabeležil tudi od enega do dva milijona evrov dobička.

Tudi dezinvestiranje poteka v skladu z načrti. Doslej se je družba z naslova prodaje nepremičnin razdolžila že za več kot 50 milijonov evrov. Potekata tudi postopka za prodajo Mersteela in Big Banga, ki sta trenutno v fazi pridobivanja nezavezujočih ponudb.

"Čez pet let bo Merkur podjetje, osredotočeno na svojo osnovno dejavnost, to je prodajo izdelkov za dom in prosti čas brez obeh divizij, ki sta sedaj predmet prodaje", podjetje po končani sanaciji vidi Pesjak.