V okviru letošnjega tedna bo ministrstvo za delo danes pripravilo slavnostno podelitvijo priznanj Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu 2012, jutri pa bodo v Slovenskem etnografskem muzeju odprli razstavo nagrajenih in pohvaljenih del z vseevropskega fotografskega natečaja, ki ga je lani pripravila Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu.

Da bi izboljšali črno statistiko delovnih nezgod, vsako leto potekajo vseevropske kampanje z naslovom Zdravo delovno okolje, ki naj bi prispevale k izboljšanju ravni varnosti in zdravja pri delu z osveščanjem delodajalcev in delavcev o temeljnih pravilih varnega dela, so pred letošnjim tednom, ki bo potekal do četrtka, zapisali na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Sporočilo aktualne kampanje Partnerstvo za preprečevanje tveganj, ki bo trajala do leta 2013, je dvojno: kampanja spodbuja vodilne delavce k temu, da dejansko prevzamejo pobudo na področju upravljanja varnosti in zdravja pri delu, hkrati pa delavce in njihove predstavnike spodbuja k izmenjavi idej in dejavnemu sodelovanju z vodstvom.

Varnost in zdravje pri delu sta skrb vsakogar, uspeh pa dosegamo s skupnim delom, medtem poudarja direktorica evropske agencije Christa Sedlatschek.

Agencija je za podporo kampanji pripravila praktična vodnika o vodilni vlogi in pobudi vodstva ter sodelovanju delavcev pri zdravju in varnosti pri delu. V prvem so vodilnim delavcem v podjetju na voljo praktične informacije, kako izboljšati varnost in zdravje pri delu z učinkovitim vodenjem, vključitvijo delavcev ter stalnim ocenjevanjem in pregledovanjem. V drugem vodniku pa je predstavljeno, kako lahko delavci uporabijo svoje znanje in se dejavno povežejo z vodilnimi delavci za izboljšanje varnosti in zdravja na delovnem mestu.

Več o sami kampanji je mogoče izvedeti na spletni strani www.healthy-workplaces.eu/sl/hw2012.