Kandidati za tega podjetniškega oskarja so regijski zmagovalci, ki so jih izbrali med 6. septembrom in 11. oktobrom. Finalisti so: Bia Separations, gazela primorsko-notranjske regije, Evrosad, gazela dolenjko-posavske regije, Nektar Natura, gazela osrednje Slovenije, LOTRIČ Meroslovje, gorenjska gazela, GMT, gazela dravsko-pomurske regije (bronasta gazela 2011) ter Dewesoft, gazela savinjsko-zasavske regije (srebrna gazela 2009).

Loža, ki letos vnovič skrbi za izvedbo tako regijskih kot zaključne prireditve, je v program vnovič vpletla tudi glasbo. Tako bodo med izvajalci poleg Tria gazela še Bing Band Slovenske vojske, skupina Ana Pupedan, kot gost zadnje skladbe pa tudi Jani Kovačič. Pogovore z direktorji gazel, skozi katere bo mogoče še bolje spoznati njihove podjetniške zgodbe, bo vodil novinar Poslovnega dnevnika Primož Cirman, ob njem pa bo tudi Bernarda Žarn, ki bo povezovala prireditev. Slovensko gazelo 2012 bo mogoče v živo spremljati od 18.30 naprej na spletem naslovu www.dnevnik.si/video.

Izbor Gazela si je zadnja leta v utrdil sloves najbolj poglobljenega prepoznavanja in analiziranja uspehov in trajnostne rasti hitro rastočih podjetij, hkrati pa z vsebinsko podporo projektu v časniku Dnevnik krepi podjetništvo kot vrednoto in vrednost. K nadgradnji projekta in predstavljanju zgodb uspešnih podjetij ter preverjanju odzivanja podjetniškega podpornega okolja na njihove potrebe nas lahko spodbuja podatek, da po analizi Globalnega podjetniškega monitorja, v katerem Slovenija sodeluje od leta 2002, podjetniška dejavnost upada že tretje leto zaporedoma, pa tudi, da je leta 2007 preko medijev zaznalo uspešne zgodbe 62 odstotkov ljudi, lani pa le še 45 odstotkov. Dnevnik je aprila s sprečanjem gazel in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava postavil temelj kluba gazela, ki bo omogočal boljše povezovanje med gazelami, hkrati pa spodbujal ministrstva k hitrejšemu reševanju problemov, ki jih imajo hitro rastoča podjetja.