Na tekmi, 15. letošnji za SP, so bili v najšibkejšem razredu zelo zadovoljni v ekipi KTM, saj so zasedli prva tri mesta. Drugi je bil Malezijec Zulfahmi Khairuddin, ki je na veselje domačih gledalcev Maleziji privozil sploh prve motociklistične stopničke v zgodovini, tretji pa še en Nemec Jonas Folger.

Edini nevaren tekmec Corteseju pred dirko je bil Španec Luis Salom, ki pa bi moral nujno zmagati, da bi še imel možnosti za skupni naslov. A slednji se je tokrat odločil za napačne pnevmatike in pri visokih temperaturah že na polovici tekme ni imel več možnosti za zmago.

Nemec si je današnjo zmago zagotovil v zadnjem krogu, ko je izkoristil napako Malezijca, po tekmi pa je Nemec z italijanskimi koreninami o naslovu zmedeno povedal: "Vsega skupaj sploh še nisem dojel. To bo trajalo še nekaj dni. Ne vem, kaj naj sploh rečem."

Razred Moto GP je bil zaradi dežja dokončno prekinjen v 13. krogu, slavil pa je Španec Dani Pedrosa. Pedrosa, voznik Honde, je slavil pred rojakom Jorgejem Lorenzom in tako zmanjšal zaostanek v skupnem seštevku za naslov svetovnega prvaka prav za Lorenzom. Ta zdaj znaša le še 23 točk. Tretji je bil Avstralec Casey Stoner. O tem, kako težki so bili pogoji na dirki, pa najbolje govori podatek, da je bila povprečna hitrost zmagovalca enaka tistemu iz najnižjega razreda - dobrih 146 kilometrov na uro.

Podobno je bilo v razredu Moto2. Tam je slavil Alex de Angelis iz San Marina. Zaradi velikega števila padcev je tekmovalna žirija zaradi močnega dežja in večjega števila padcev dirko prekinila po 16. krogu. Povprečna hitrost je znašala le 135 km/h. Na stopničke sta se uvrstila še Avstralec Anthony West in Britanec Gino Rea. Odločitev o naslovu svetovnega prvaka pa ostaja odprta, saj bi že danes lahko slavil Španec Marc Marquez, a je bil tudi on med tistimi, ki so svoj motocikel pobirali z mokre steze.

Do konca sezone sta na sporedu še dve dirki - v Avstraliji in v Valencii.