Razplet dirke v Motegiju je bil podoben kot na prejšnji pred 14 dnevi v Alcanizu. V ospredju sta bila oba kandidata za naslov, znova je bil Pedrosa na koncu uspešnejši, a še vedno je skupno v prednosti Lorenzo, ki je spet izgubil samo pet točk v primerjavi z velikim tekmecem.

Dirka v Motegiju pa je bila tudi dirka vrnitve Avstralca Caseyja Stonerja. Do konca sezone je še vedno prvak, čeprav nima več možnosti za ubranitev naslova. Številni v motociklistični karavani niso verjeli, da se bo sploh še vrnil po poškodbi in operaciji noge, toda, kot kaže, si je Avstralec zaželel slovesa - ob koncu sezone je napovedal dirkaško upokojitev - na tekmovalni sceni. Po štirih dirkah premora je bil v Motegiju, čeprav še ne povsem zdrav, spet v sedlu, na koncu pa je bil peti, vendar daleč od boja za najvišja mesta.

V boju za zmago sta bila le Pedrosa in Lorenzo. Slednji je sicer bolje začel in po startu vodil; Španca sta že v drugem krogu ostala brez edinega resnega tekmeca Bena Spiesa, saj je Američan zapeljal s steze in se zaletel v zaščitne ograde. Do odločitve je prišlo 13 krogov pred koncem, ko je Pedrosa le prišel mimo rojaka. Slednji niti ni poskušal dobiti nazaj prvega mesta, saj se je raje zadovoljil z zanesljivimi 20 točkami, kot pa da bi tvegal odstop v boju za pet točk več. Skupno je zdaj razmerje med borcema za naslov 2012 še +28 v korist Yamahinega dirkača. Lorenzo ima 310 točk, Pedrosa 282, Stoner je tretji s 197, četrti pa Andrea Dovizioso s 192.

V boju za tretje mesto pa je pravo dramo doživel Cal Crutchlow. Britanec je bil še dva kroga pred koncem tretji, toda v predzadnjem krogu ga je prehitel Bautista. Ko je kazalo, da bo Britanec skušal vrniti udarec in napadel še enkrat, pa je le zapeljal s steze: pri njegovi ekipi so se ušteli pri taktiki in dirkalniku je zmanjkalo goriva, tako da je razočarani Crutchlow lahko le nemočno udaril po posodi za gorivo.

"Dirka je bila težka, kajti ritem je bil že na startu zelo hiter. Na začetku sem moral paziti pri zaviranju, ker je motor precej poplesaval, nazadnje pa sem le našel način, da sem prišel mimo Jorgeja in tudi ostal v vodstvu," je po peti zmagi v sezoni dejal Pedrosa.