Povzdignite glas in zahtevajte pravico

"Bankirsko-politična elita na hiter in pritlehen način preureja zakone in si podreja institucije, da lahko razproda vse, kar je Sloveniji še ostalo," po navedbah današnje izdaje časnika v imenu organizacijskega odbora pravi Janja Vidmar. Ob tem poziva vse ljudi tudi drugod po Sloveniji, da "povzdignejo glas in zahtevajo pravico".

Nezadovoljstvo je sprožilo predvsem to, da je vlada ta teden v DZ poslala neusklajena predloga pokojninske reforme in reforme trga dela. Možnost protestnega shoda zaradi načina dela vlade je na torkovem srečanju med socialnimi partnerji in vrhom koalicije omenjal tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Ob robu pogajanj o pokojninski reformi v sredo pa je Štrukelj dejal, da o tem, kdo bo organizator shoda, še tečejo pogovori, bo pa več znanega v tednu dni. Prav tako še ni mogel povedati, kdaj naj bi ga organiziral.

Prišel je čas, "ko se bo narod dvignil"

Časnik Večer je spomnil tudi na besede predsednika opozicijske Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića po enem od zadnjih nastopov premiera Janeza Janše, da bo prišel čas, "ko se bo narod dvignil".

Po pisanju Večera sicer Janša in njegova vlada v zadnjem času znova stopnjujeta retoriko o tem, da bo Slovenija, če do konca leta ne sprejme reformnega paketa in programa sanacije bank ter upravljanja z državnim premoženjem, morala zaprositi za mednarodno pomoč. "Vse več je neuradnih namigov iz političnih krogov, da naj bi se prošnja za pomoč celo v tajnosti že pripravljala," še navajajo.

Val protestov po Evropi se sicer nadaljuje. Stopnjujejo se protesti v Grčiji, Španiji in na Portugalskem, kjer je skupni imenovalec upor proti ostri varčevalni politiki predvsem na račun javnega sektorja, še poroča Večer. Za danes so napovedane tudi množične demonstracije v Londonu.