Kot še poroča spletni portal Slomedia.it, sta na isti slovesnosti odlikovanji viteza Republike Italije prejela še Marija Besednjak in Marko Pisani - Besednjakova kot dolgoletna krvodajalka in prostovoljka združenja Brez meja, Pisani pa kot župan občine Repentabor in podpredsednik zadruge Naš Kras.

Napolitano je Rebulo za velikega častnika viteškega reda za zasluge za Republiko Italijo imenoval ob dnevu republike 2. junija letos. Gre za drugo najvišje državno odlikovanje v Italiji na področjih kulture, gospodarstva, javnega ali človekoljubnega dela.

Leta 1924 rojeni pisatelj se je kot pripadnik slovenske manjšine kljub dvojezičnosti odločil za ustvarjanje v slovenščini. Začel je s poezijo, a se je kmalu v celoti posvetil samo prozi.

V Rebulin bogat ustvarjalni opus med drugim sodijo dela Devinski sholar, Klic v Sredozemlje, Senčni svet, V Sibilinem vetru, Zeleno izgnanstvo (triada), Divji golob, Jutri čez Jordan in Snegovi Edena, Kačja roža in Cesta s cipreso in zvezdo. Je član SAZU in Prešernov nagrajenec.