Imre Jerebic je socialni delavec, humanist in človekoljub, ki opravlja ključne naloge v Slovenski karitas vse od njenega nastanka. Sooblikoval je vrednotne temelje te organizacije ter njene cilje in poslanstvo, ki zadeva tudi človekovo duhovnost in njegov miselni svet. Prva zapoved, ki jo je zvesto izpolnjeval, pa je bila varovanje človekovega dostojanstva, so zapisali v uradni utemeljitvi odlikovanja.

Danes se v Slovenski karitas prepletajo številne dejavnosti, odlikuje jo trdna organizacija z dobro delujočim osrednjim jedrom in učinkovito mrežo predanih prostovoljcev, ki so temeljni nosilci dejavnosti. V dveh desetletjih je nastalo več kot 430 lokalnih enot Karitas z 11.000 dejavnimi prostovoljci in zavodi, ki ponujajo strokovno zahtevnejšo pomoč, predvsem ženskam, žrtvam nasilja in odvisnikom od trdih drog.

Kot generalni tajnik je bil Jerebic vedno znova postavljen pred izziv, kako izoblikovati rešitve in se odzvati na stiske ljudi. Uspešnost Slovenske karitas pri zagotavljanju celovite pomoči več kot 150.000 ljudem v stiski potrjuje, da se Imre Jerebic s tem izzivom, kot je zapisno, uspešno spoprijema.

Znane so številne humanitarne akcije Slovenske karitas, izvedene tudi na njegovo pobudo.

"Pripravljenost sodelovati je ena ključnih odlik Jerebica, saj je dejaven tudi v strokovnih forumih, v svetu Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij in v Socialni zbornici, v kateri je bil med glavnimi ustvarjalci etičnih načel na področju socialnega varstva," so še zapisali v uradni utemeljitvi odlikovanja.