Če ste navdušenec nad gobami, naj bo v nabiralnem ali gurmanskem smislu, gotovo poznate kralja med gobami – jurčka oziroma jesenskega gobana. Ta goba z rjavim klobukom, rumeno trosovnico in trebušastim betom je zelo dišeča in okusna ter v kuhinji izjemno cenjena, saj jo lahko pripravimo na raznorazne načine. Jurčke lahko zrežemo za gobovo juho, iz njih pripravimo omleto, različne omake, lahko jih vložimo za ozimnico ali posušimo. Okusni so jurčki z jajci (na sliki), ki jih pripravimo tako, da jurčke narežemo na kose, opražimo s šalotko in česnom, posolimo, zalijemo z malo belega vina in zdušimo, nato pa preložimo v pomaščeno glineno skledo, dodamo neumešana jajca in porinemo v pečico, da jajca zakrknejo. Ko je jed pečena, jo potresemo s peteršiljem in postrežemo. Jurčke lahko pripravimo tudi na za naše kraje manj običajen način. Narežemo jih na debelejše rezine, spaniramo in ocvremo kakor strešnice. Pravi sladokusci si iz svežih jurčkov pripravijo karpačo, tako da jih narežejo na zelo tenke lističe, pokapajo z dobrim olivnim oljem in limonovim sokom ter postrežejo s popečenimi kruhki s česnom. Če niste za kuhinjske avanture, pa si jih pripravite v rižoti.

Jurčki z ajdovo kašo

Potrebujemo 300 g jurčkov (ali mešanih gob), 200 g ajdove kaše, 100 g čebule, 100 g korenčka ali pastinaka, 50 g masla, 1,5 dl sladke smetane, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 2 stroka česna, 2 vejici peteršilja, 2 vejici timijana, 1 vejico majarona, lovorov list.

V večjem cedilu pod tekočo vodo operemo ajdovo kašo in jo v litru blago osoljene vode skupaj z lovorovim listom, sesekljanim strokom česna in majaronom počasi skuhamo na zob, podobno kakor riž. Jurčke in morebitne druge gobe očistimo in narežemo na nekoliko debelejše lističe. Čebulo sesekljamo in na hitro opražimo na razpuščenem maslu, nato dodamo na drobne kocke narezan korenček. Med mešanjem počasi pražimo tri minute. Nato dodamo narezane jurčke, sesekljan strok česna in osmukane listke timijana. Vse skupaj počasi pražimo, da se tekočina povsem ukuha. Medtem osmukamo in drobno sesekljamo peteršilj. Pražene gobe zalijemo s sladko smetano, dodamo odcejeno kašo (ki smo ji odstranili lovorov list in vejico majarona) ter sol in poper. Med mešanjem na hitro prevremo in odstavimo. Potresemo s sesekljanim peteršiljem, premešamo in takoj postrežemo kot toplo predjed, lažjo samostojno jed ali z mesno oziroma zelenjavno prilogo. Če želimo, lahko gotovo jed pred serviranjem še rahlo zapečemo v pečici, da dobi nežno skorjo.