Ječmenova kaša, torej oluščeno ječmenovo zrnje, se imenuje ješprenj in iz njega pri nas še najpogosteje kuhamo ričet. Ker je to hranilen in nasiten, hkrati pa sila poceni obrok, je dolgo veljal za zaporniško hrano. Ampak naši sosedje Italijani, znani mojstri dobre kuhinje, ješprenj že dolgo pripravljajo kot največjo specialiteto, namesto riža ga skuhajo v imenitne rižote, v Firencah denimo strežejo imenitno hladno solato z ješprenjem in paradižnikom (kot v receptu). Enaki solati lahko dodamo še bučke in mladi beli sir in dobimo zdrav samostojni obrok, primeren denimo za malico. Ker je jed hladne in v hladilniku obstojne narave, si jo lahko v večjih količinah pripravimo doma in v ustreznih posodicah nosimo v službo za malico. Zagotovo bo bolj zdravo in okusneje od sendviča. Ješprenj lahko torej povsod uporabimo namesto riža, le kuha se malo dlje. Še ena zaporniška jed so čufte, ki jih menda iz svojih jetniških časov še posebej ceni naš prvi obtoženec. Prav imenitne lahko iz mlete teletine namesto z rižem pripravimo z ješprenjem, zalite z dobro paradižnikovo omako s svežo baziliko!

Ječmen s paradižnikom in ocvrtim piščancem

Za solato potrebujemo skodelico ječmena, nekaj paradižnikov, svežo baziliko, olivno olje, lovorov list, morsko sol. Za prilogo še file piščančjih prsi (po želji tudi bedrca), koruzni ali pšenični zdrob/drobtine/ovsene otrobe (kar imate pri roki, lahko mešanico vsega), mleto sladko papriko, kari, drobno mleto morsko sol, po okusu zdrobljen čili, olje ali kokosovo mast za cvrtje.

Ješprenj operemo, namočimo za nekaj ur, denemo v posodo, dodamo lovorov list in kavno žličko soli ter kanec olja. Skuhamo na zob, odstranimo lovorov list, prelijemo z žlico ali dvema dobrega olivnega olja, premešamo in pustimo, da se ohladi. Paradižnike narežemo na koščke in primešamo kuhanemu ješprenju, enako storimo z narezanimi listi bazilike. Solimo po okusu. Enaka solata na fotografiji ima dodan še pesto iz pistacij in bazilike. Piščančje fileje narežemo na trakove (če imamo bedrca, jih razpremo). Drobtine/zdrob/otrobe in vse začimbe ter sol v poljubni, a ne preveliki količini vsujemo v papirnato vrečko, denimo od kruha ali moke, ter pretresemo. V vrečko dodamo po nekaj kosov mesa in jo tesno zapremo ter dobro pretresemo, da se meso z vseh strani dobro »zapraši«. Kose mesa nato zlato rumeno ocvremo v ponvi in jih postrežemo kot prilogo ječmenovi solati. Postrežemo s pivom ali vinom.