O vseh treh zakonih se sicer vlada že mesec dni pogaja s socialnimi partnerji, vendar pogajanja še niso končana. Ker vlada želi, da bi obe reformi začeli veljati že v začetku naslednjega leta, jih mora v DZ poslati že zdaj, da bosta lahko sprejeti pravočasno. Premier Janez Janša je na torkovem sestanku koalicije s člani Ekonomsko-socialnega sveta zagotovil, da bodo pogajanja s socialnimi partnerji še naprej tekla na enak način kot do zdaj, vsebino vseh treh zakonov pa bo mogoče spreminjati v sami parlamentarni proceduri.

Zagotovitev čim večje stopnje zaposlenosti do leta 2020

Po njegovih besedah se z obravnavo mudi tudi zato, ker je pokojninski zakon obvezni del proračunskega svežnja. Prav tako bo Slovenija na ameriškem trgu naslednji teden prodajala državne obveznice, potrditev obeh reform na vladi pa naj bi bila pozitiven signal potencialnim kupcem.

Kot je zapisano v gradivu po seji vladi, želi vlada z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pokojnini, ki temelji na vplačanih prispevkih, povrniti status pravice, zaslužene z minulim delom in prispevki, vplačanimi v pokojninsko blagajno, ter zagotoviti preglednost pokojninskega sistema.

Z zakonom o delovnih razmerjih želi vlada zagotoviti čim večjo stopnjo zaposlenosti do leta 2020, z zakonom o urejanju trga dela pa doseči večjo fleksibilnost na trgu dela in "zmanjšati past brezposelnosti za brezposelne osebe s spremembami na področju denarnih nadomestil", je zapisano v vladnem gradivu.

"Pogajalski jezik bo bistveno drugačen, moral bo biti bolj oster"

V ZSSS menijo, da se bo moral pogajalski jezik zaostriti. "Sindikati smo s tem, ko gresta reformi v zakonodajni postopek, postavljeni v slabši položaj ne glede na to, da gre za redni postopek in se še lahko pogajamo," je po današnji potrditvi obeh reform na vladi in pred nadaljevanjem pogajanj o pokojninski reformi novinarjem povedal Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

"Pogajalski jezik bo bistveno drugačen, moral bo biti bolj oster," je povedal. Prvič se bo namreč po njegovih besedah zgodilo, da gre zakon o delovnih razmerjih v zakonodajni postopek neusklajen. "To je zelo slabo sporočilo sindikatom predvsem na področju urejanja trga dela, kjer gre za izreden napad na starejše osebe, zlasti brezposelne," meni.

Jože Smole iz Združenja delodajalcev Slovenije pa pravi, da ga hrabrijo besede predsednika vlade Janeza Janše na torkovem srečanju socialnih partnerjev in vrha koalicije. "Predsednik vlade je jasno povedal, da si predstavlja, da se bomo pogajali še naprej do dneva, ko naj bi se reformi sprejeli v parlamentu," je Smole dejal pred današnjim nadaljevanjem pogajanj o pokojninski reformi.

"Do zadnjega trenutka si bomo prizadevali, da bi naša pričakovanja v največji možni meri umestili v te reforme," je zagotovil.