Vzdušje na včerajšnjem sestanku koalicije s člani Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) še najbolje opiše izjava predsednika Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost: "Razen tega, kar poslušamo dnevno, ne pričakujem nič bistvenega. Zastraševanje, pogojevanje, če ne popustimo pa, kdo nam bo in kdo nam ne bo prišel ukazovati. Naše sporočilo nazaj bo, da se teh ustrahovanj ne bojimo," je pred začetkom srečanja, ki ga je sklical premier, povedal Drago Lombar.

Nabor tem, ki so jih včeraj skoraj pet ur razčiščevali pod taktirko Janše, je bil širok: zmanjšanje mase plač za zaposlene v javnem sektorju, slaba banka, državni holding, napovedani referendumi, nujnost reform in katastrofa, ki nas čaka v primeru neuspešne izdaje dolarskih obveznic v ZDA… Vsi udeleženci so na supersestanku o temah, o katerih sicer potekajo ločena pogajanja, vztrajali pri svojih stališčih in pri tem niso popustil niti za ped.

Ura je dvanajst

Janša je v uvodnem nagovoru, ki je trajal več kot eno uro in je deloval kot lepljenka njegovih že povedanih govorov, poudaril, da ura ni pet do dvanajstih, temveč dvanajst, in da se odločamo, ali bomo še suvereni ali ne. Socialnim partnerjem je v pomirljivem tonu dejal, da čeprav bosta tako pokojninska reforma kot reforma trga dela danes na vladi, je časa za usklajevanje do konca leta. Želeno pomirjanje ni prineslo učinka, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič je povedal, da morajo biti spremembe, čeprav je varčevanje nujno, socialno vzdržne.

Še manjši vtis je premierjeva obljuba naredila na predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušana Semoliča in predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja. Prvi je opozoril, da bo vlada videla, kako se bodo pogajanja zaostrila po sprejemu neusklajenih reform na vladi, in še, da se ob vsem tem med drugim pozablja na naložbe, odpiranje novih delovnih mest, zagotavljanja delujoče pravne države in naraščajočo revščino. Drugi pa je poleg nespametnega hitenja opozoril tudi na nameravano petodstotno nižanje mase plač v javnem sektorju. "Postavili ste nas pred izvršeno dejstvo," je Štrukelj odgovoril na Janševe besede, naj sindikati pokažejo eno državo na svetu, ki bi predlog proračuna uskladila s socialnimi partnerji.

Nižanje plač je neizogibno

Pred tremi meseci dosežena odprava plačnih nesorazmerij se s predlogom proračunov za 2013 in 2014, po katerih bi se masa plač zmanjšala, ruši, plače v javnem sektorju se lahko spreminja samo s spremembo zakona, če vlada to namerava storiti, pa jo čaka socialni dialog, je poudaril Štrukelj. Dialog je ob koncu razprave obljubil tudi minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. A kljub temu je bil nepopustljiv: "Znižanje mase bo, ker je nujno, neizbežno, ni stvar diskusije." Na te besede v razpravi niso imeli možnosti odgovoriti sindikati, saj se je razprava končala.

Ob začetku razprave redkobesedni predsednik DZ in Državljanske liste Gregor Virant je možnost replike izkoristil za opozorilo sindikatov javnega sektorja, da že drži, da plač ni mogoče zniževati brez spremembe zakona, kar pa ne velja tudi za maso plač. Izkoristek včerajšnjega sestanka pa je Virant strnil nekako takole: pokojninska reforma (skladno z vladnimi in Janševimi željami) bo sprejeta do konca leta, kar nujno ne velja za reformo trga dela, po ponovni potrditvi zakonov o slabi banki in holdingu računa na popravljanje rešitev z dialogom ministrstev s sindikati, s čimer bi slednji po Virantovi ideji pobudi za razpis obeh referendumov ob uspehu pogajanj le umaknili. Temu je pritrdil Janša, ki je za konec ocenil, da je še približno teden dni časa za dogovor. Če ta ne bo uspel, pa Slovenijo - ne glede na izid morebitnih referendumov - sodeč po premierjevih besedah čaka plan B.