"Na osnovi vseh usklajevanj in posameznih odzivov članov in funkcionarjev OZS je sedaj očitno, da ni bilo pravega pretoka informacij znotraj same OZS oz. pravega informiranja organov ter članstva OZS s strani pogajalcev zbornice z ministrstvom," je v sporočilu za javnost zapisal Žerjav.

Ministra v to prepričuje dejstvo, da so na dan obravnave predlogov sprememb obrtnega zakona na vladi prejšnji četrtek z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije (OZS) dokončno dorekli še zadnjo odprto zadevo in tako razumeli, da je predlog sprememb zakona z OZS v celoti usklajen.

Ministrstvo si je po njegovih pojasnilih vse od objave izida referenduma o obliki članstva na ravni obrtno-podjetniškega zborničnega sistema, ki ga je predlagala in izpeljala OZS sama, prizadevalo poiskati kakovostne in trajnostne rešitve, ki bi to odločitev članstva upoštevale.

Prehodno obdobje za izstop podaljšano na šest mesecev

"Pri tem poudarjamo, da je ministrstvo od samega začetka priprav sprememb zakona sodelovala z OZS. Izhodišče, na katerem je ministrstvo gradilo spremembo zakona, je bilo upoštevanje koalicijske zaveze, da bo članstvo v OZS prostovoljno, če se bodo člani tako odločili na referendumu," so izpostavili na ministrstvu in dodali, da ukinitev obveznega članstva zato ni bila predmet pogajanj z OZS.

Ministrstvo pa je v predlogu zakona upoštevalo več pripomb OZS. Te so, da zbornica ostane reprezentativni predstavnik obrti ter nadaljuje z izvajanjem javnih pooblastil, ki jih ima po veljavnem zakonu, da se premoženje OZS in območnih zbornic ne deli, da se ohrani status zbornice kot osebe javnega prava ter nadzor računskega sodišča nad namensko porabo sredstev iz članarin.

Med pripombami OZS, ki jih je upoštevalo ministrstvo, so tudi, da se prehodno obdobje za morebiten izstop iz zbornice podaljša za šest mesecev, da ohrani zahteva po pridobitvi obrtnega dovoljenja in vodenje obrtnega registra, da se poenostavijo organi upravljanja OZS, da obrtni register omogoča celovito evidenco obrtne dejavnosti (tudi tiste, za katere ni potrebno pridobiti obrtnega dovoljenja) in da OZS lahko za izvajanje posameznih javnih nalog prejme sredstva tudi iz državnega proračuna.

Zbornica začudena nad izjavami Žerjava

Vlada je 11. oktobra potrdila besedilo sprememb obrtnega zakona, s katerim se ukinja dosedanje obvezno članstvo v OZS in uvaja prostovoljno članstvo. Kot je takrat na novinarski konferenci po seji vlade dejal Žerjav, so predlog novele zakona uskladili z OZS.

Zbornica pa je danes opozorila, da z besedilom predloga novele obrtnega zakona še vedno ni seznanjena. Zbornico zato čudi, da je Žerjav po seji vlade dejal, da so zadnji predlog sprememb zakona uskladili z vodstvom OZS. Poudarili so tudi, da komunikacije in usklajevanj glede sprememb obrtnega zakona med 13. avgustom in 10. oktobrom, torej na dan pred sejo vlade, na kateri so potrdili spremembe zakona, sploh ni bilo.