"Na seji smo obravnavali devet točk, ki so se nanašale tudi na finančno poslovanje od maja do avgusta. Poudarek je bil, da je potrebno zagotoviti, da se dosledno izvajajo sklepi, sprejeti junija na izvršnem odboru. Dosledno je potrebno spremljati porabo in preprečiti, da bi panoge prekoračile sredstva, ki so na razpolago, kot se je dogajalo v preteklosti," je dogajanje na ponedeljkovi seji strnila direktorica SZS Barbara Kürner Čad. Že 23. oktobra bodo imeli na zvezi novo sejo IO, na kateri bo Ulaga podrobneje predstavil svoj načrt dela, s kakršnim je zmagal na nedavnih volitvah za predsednika.

Ulaga je na novinarski konferenci prvič, odkar je na SZS v tej funkciji, spregovoril o aktualnem dogajanju. Najprej je poudaril, da so člani IO soglasno podprli predlog o novi kandidaturi Planice za svetovno prvenstvo, tokrat za leto 2019. "Planico smo soglasno podprli. V nedeljo je dokazala, da je res nekaj posebnega. Da je na odprtje je prišlo toliko ljudi, nas veseli in nalaga nove obveznosti. Pridobiti je potrebno soglasje vlade, delovna skupina pod vodstvom Janeza Bukovnika bo nadaljevala delo," je o tej temi povedal Ulaga. Rok za vložitev kandidature se bo iztekel 31. maja 2013, SZS pa bo morala plačati kotizacijo v višini 88.000 evrov - manjšo, kot je bila ob (neuspešni) kandidaturi za SP 2017. Zaveda pa se, da bo konkurenca znova močna, predvsem Zakopan in Oberstdorfa, bi se pa lahko zgodilo, da bi imeli v tistem obdobju kar dve veliki tekmovanj, poleg SP 2019 še SP v poletih leto pozneje.

"Priprave potekajo normalno, ni nobenih večjih zadržkov ali težav. To je pozitivno, lahko jim zaželimo samo to, da bi se v sezoni približali svojim maksimalnim rezultatom. Imamo kar nekaj močnih orožij, ki so si zadali visoke cilje," pravi Ulaga o prihajajoči sezoni.

Ulaga napovedal cenejše in učinkovitejše delovanje zveze

Vedno aktualno vprašanje je finančno poslovanje zveze. Ulaga je pojasnil, da je kot predsednik najprej ugotavljal obveznosti in vrednost smučarske zveze; kot največjo vrednost je izpostavil 20-odstotno lastništvo Športne loterije, eden od ciljev v prihodnosti pa bo dokončen odkup stavbe, v kateri ima SZS svoj sedež in ki je zdaj le v njeni večinski lasti. "So pa tudi krediti, zaradi centra na Pokljuki in tekočega poslovanja v zadnjem obdobju. Mesečno prinašajo kar od 25.000 do 30.000 evrov tekočih obveznosti, kar ni majhen denar. Tega se moramo resno lotiti, da se ne bomo vsako leto srečevali z nelikvidnostjo. Trenutno poslovanje pa je dobro, sploh glede na razmere v slovenskem športu," je o finančni plati predsedovanja dejal Ulaga.

Ulaga je tudi napovedal cenejše in učinkovitejše delovanje zveze, kot rok za spremembe pa je postavil konec leta oziroma konec prihajajoče zimske sezone. Pri tem ni izključil možnosti sprememb, do takrat se bodo držali statuta zveze. Kot najbolj nujno Ulaga vidi drugačen sistem dela v posameznih ekipah, ki po njegovem potrebujejo vsaka svojega direktorja, ne pa nekoga v skupni službi, ki mora skrbeti za sedem različnih športov. "Discipline morajo dobiti svoje vodje, tako kot je bilo v nordijskem smučanju pred leti. Če najdemo prave ljudi, smo rešili veliko težav. Zdaj vedno znova prihaja do tega, da se discipline ne strinjajo s proračunom in v ozadju odločajo same, pa porabijo preveč. Če postavimo prave ljudi, ki bodo imeli dobro vizijo, v sodelovanju z mano in direktorjem, lahko spremenimo določene stvari."

Ulaga pa je spregovoril tudi o odnosu z ekipo Tine Maze, ki so bili v časih prejšnjega predsednika SZS Tomaža Lovšeta slabi in napeti. "V pogodbe ne bom posegal. Nimam nobenih težav z njima, ne želim kaj dosti spreminjati. Želim, da dobro sodelujemo, v prihodnje pa pričakujem, da bo Tina več na voljo. Lep primer je bila Petra Majdič, ki je bila magnet za sponzorje in je morala biti najbolj aktivna. To je trg, a je zaradi tega imela boljše razmere za delo," je pojasnil predsednik SZS.