Ta je imela v zadnjih enajstih letih naziv Bloudkove podrtije, zato so bila danes čustva ob nekdanjem slovenskem ponosu še večja. Veličasten je bil tudi pogled ob skakalnicah, ki zaenkrat sicer še spominja na gradbišče. Včeraj se je namreč v Planici zbralo neverjetnih 7.500 gledalcev, ki so ponosno zrli v moderni objekt.

Čast otvoritve je pripadla Peterki in Hlebanji

Čast otvoritve Planice je pripadla dvema skakalcema. Najboljšemu slovenskemu smučarskemu skakalcu vseh časov Primožu Peterki, ki je bil sicer najavljen že prej (skočil je na 90-metrski skakalnici), ob njem pa se je z Bloudkove skakalnice pognal še skakalec domačega kluba Aleš Hlebanja, čigar babica je bila pred štirimi leti prva, ki je prodala svoje zemljišče. V upanju, da bi bila prenova karseda hitro končana. Slavnostno noto otvoritvi so dali trije ministri, ki so ne glede na barvo vlade verjeli v prokjekt Planica. Začel se je pod vodstvom Milana Zvera, nadaljeval pod poveljevanjem Igorja Lukšiča, trenutno pa mu ukazuje Žiga Turk.

Slovenski orli so torej dobili pogoje, ki so primerljivi z najuspešnejšimi narodi smučarskih skokov, zato lahko javnost v prihodnosti upravičeno pričakuje, da bo Slovenija v tem zimskem športu še naprej krojila vrh, kot so ga v preteklosti Primož Ulaga, Franci Petek, Primož Peterka in ki mu v modernem času poveljuje Robert Kranjec.

Poletni planiški praznik se je nadaljeval s treningom in poskusno serijo slovenskih skakalcev in skakalk. Najdaljši med vsemi je bil mladi Jaka Hvala, ki je pristal na 130,5 metra, 130-metrski znamki pa sta se zelo približala tudi poleti najboljši slovenski skakalec Jurij Tepeš in svetovni prvak v poletih Robert Kranjec.

"Planica je kraj, ki ga ljubijo bogovi"

V imenu Smučarske zveze Slovenije pa je spregovoril Ljubo Jasnič, ki je med drugim dejal: "Planica je kraj, ki ga ljubijo bogovi." Jasnič je izpostavil tudi pomen Planice doma in v tujini in jo kot nacionalni simbol primerjal s Triglavom. A številni skakalni delavci so ob vsej hvali Planici tudi zmajali z glavami, saj je prenova slovenskega ponosa po njihovem mnenju z 11 leti trajala občutno predolgo. Vendarle gre za objekt, ki je pisal zgodovino svetovnega skakanja, za vedno pa bo ostal v spominu 19. marec 1936, ko je na stari Bloudek-Rožmanovi napravi Avstrijec Sepp Bradl kot prvi človek poletel preko 100 metrov.

Na odprtju so se zbrali številni vidni državni in lokalni funkcionarji, predstavniki smučarske zveze in Olimpijskega komiteja Slovenije. Posebej ponosen je bil na nove naprave Jože Šlibar, leta 1961 svetovni rekorder v smučarskih poletih. "Ta center s plastično prevleko je za napredek slovenskih skokov zelo pomemben. Doslej smo hodili v tujino, zdaj pa bomo trenirali doma in tudi denar, ki smo ga nosili ven, bo ostal doma, še zaslužili bomo. Po letu 2001, ko se je zrušila stara skakalnica, si nisem znal predstavljati, da bo objekt izgledal tako lepo," je bil komentar Šlibarja.

Prvi prvak velikanke postal Tepeš

Smučarji skakalci so ne na odprtju novih skakalnic v Planici, velika in srednja skakalnica sta nadomestili nekdanjo Bloudkovo velikanko, pomerili še za državne naslove na veliki napravi s kritično točko 139 metrov. Kot pred tedni na manjši napravi v Kranju, se je naslova najboljšega v državi veselil Jurij Tepeš.

Tepeš, član SK Dolmiti, najboljši slovenski skakalec v poletni sezoni, je bil najdaljši v obeh serijah. Najprej je bil najdaljši skok na skakalnici izmerjen pri 132 metrih, v drugi seriji pa je bil še meter daljši.

"Kaj naj rečem. Vesel sem naslova, še bolj pa, da imamo v Sloveniji končno 120-metrsko skakalnico, na kateri lahko treniramo," je bil po zmagi zadovoljen Tepeš, ki je potrdil, da pogoji niso bili najboljši: "Z dobrimi skoki se da biti na vsaki skakalnici spredaj. Pogoji so bili kakršni so bili, a zanesljivo bi bilo boljše, če bi bilo več termike. A moramo se osredotočiti na skok, ne na veter."

V obeh serijah se mu je najbolj približal skakalec iz Ponikve Jaka Hvala, ki je pristal pri 129,5 in 126,5 metra. Bron je osvojil Velenjčan Matjaž Pungertar, na četrtem mestu pa je tekmo končal svetovni prvak v poletih Robi Kranjec iz kranjskega Triglava.

"Svoj nivo moram dvigniti. Zaenkrat se še malo lovim in to danes je bilo povsem solidno. Skoki so pač le solidni, ne pa na najvišji ravni. To je le državno prvenstvo. Svetovni pokal pa se bo začel čez mesec in pol," pa je tekmo pospremil Kranjec.