Na popoldanskem srečanju vrha koalicije in članov Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ki ga je minuli teden sklical Janša, bo predstavljen javnofinančni položaj države ter projekciji za leto 2013 in 2014, na podlagi katerih je bil oblikovan predlog proračunov za obe leti.

Sindikati: Pokojninska reforma v tej obliki ni sprejemljiva

Udeleženci bodo spregovorili o usklajenosti pokojninske in reforme trga dela po prvi fazi pogajanj. Reformi sicer še nista usklajeni s socialnimi partnerji, popolnoma pa ne niti v koaliciji, od današnjega srečanja pa bo precej odvisno, ali ju bo vlada že v sredo obravnavala in poslala v parlamentarni postopek. V koaliciji poudarjajo, da se pogajanja s socialnimi partnerji s tem ne bi končala, temveč jih bodo nadaljevali tudi med parlamentarnim postopkom.

Namen današnjega sestanka je med drugim izmenjati mnenja o nadaljnjih ukrepih, ki so ključnega pomena za prihodnost Slovenije in za katere si vlada prizadeva doseči čim širše družbeno soglasje, so na vladi navedli v vabilu.

V sindikalni strani so po pogajanjih v ponedeljek opozorili, da različica pokojninske reforme, ki jim jo je na pogajanjih predstavila vladna stran, še ni takšna, h kateri bi dali soglasje.

Odpuščanju v javnem sektorju se dobo uprli

Danes pa je med drugim pričakovati pestro razpravo o napovedi petodstotnega nižanja mase za plače v javnem sektorju, ki je sindikate precej razburila. Opozorili so, da se bodo uprli odpuščanjem v javnem sektorju.

Predstavniki koalicijskih poslanskih skupin pa se bodo že dopoldne usklajevali glede dviga DDV na posamezne postavke in tudi o popravkih varčevalnega zakona v delu, ki zadeva pokojnine. Verjetno bodo na svojih rednih zasedanjih o tem razpravljale tudi poslanske skupine.

Danes na razpravi prvič tudi ŠOS

Predstavniki študentske organizacije Slovenije (Šos) se bodo danes prvič udeležili razprav Ekonomsko socialnega sveta (Ess), v katerih sicer sodelujejo predstavniki vlade, delodajalci in sindikati. Predsednik vlade Janez Janša je študente povabil na srečanje potem, ko so mu poslali pismo z zahtevo, da se mora Šos aktivno vključiti v soustvarjanje reform. Med glavnimi so pokojninska in reforma trga dela.

Šos bo danes dobil možnost, da izrazi svoje mnenje glede reform. Študentje so sodelovanje zahtevali, da bi Ess iz prve roke slišal mnenje mladih. Doslej v Ess namreč niso sodelovali ob predstavnikih vlade, sindikatih in predstavnikih delodajalcev.

Predsednik Šosa Mitja Urbanc je povedal, da odločitev Janše vidijo kot izredno pozitivno. Ocenjuje, da je premier prepoznal pomembno vlogo študentov pri pripravi novih reform. Urbanc je dodal, da je pri reformah glede novih delovnih mest in zaposlovanja mladih pomembno, da so v razpravo vključeni prav ti.

Pri reformi trga dela je socialna varnost pri začasnem in občasnem delu ena glavnih prioritet, za katere se bo Šos potegoval. Po njihovem mnenju to trenutno še ni urejeno. Pri pokojninski reformi se bodo zavzemali za medgeneracijsko solidarnost, saj kot pravi Urbanc: »Če gre za medgeneracijsko solidarnost, je prav, da imamo tudi mladi nekaj besede.«

Urbanc je izrazil upanje, da bo njihov prispevek pri razpravah dejansko upoštevan, in da bodo socialni partnerji prepoznali, kakšen prispevek lahko doprinesejo mladi pri razpravi o reformah. V primeru neupoštevanje mnenja in kasnejših izključitev iz srečanj Ess, pa je predsednik Šosa zatrdil, da pripravljajo konkretne akcije, s katerimi bi si zagotovili enakopraven položaj. Zato si danes na Šosu obetajo, da bodo dobili stalna povabila na razprave glede reform, in da bodo konkretno seznanjeni z njihovimi spremembami. »Pričakujemo tudi, da bomo dobili konkretna vprašanja glede začasnih in občasnih del in ureditve študentskega dela znotraj reforme trga dela in pokojninske reforme,« je še dodal.