Eden izmed ciljev ministrstva je energetska prenova vseh stavb, ki so v državni lasti. Izkušnje iz sorodnih domačih projektov, npr. ŠRC Golovec Celje, Mestna občina Kranj in Univerza v Mariboru, ter podatki iz Avstrije, Španije in Nemčije kažejo, da bodo prihranki najmanj 20 odstotkov. Samo za stavbe, s katerimi upravlja ministrstvo, to po ocenah pomeni 800.000 evrov prihranka letno.

V projekt bodo vključili upravna centra v Lendavi in Cerknici, sodni stavbi v Kranju in Murski Soboti ter poslovni objekt ministrstva za pravosodje in javno upravo na Župančičevi v Ljubljani.

S pozivom želijo pridobiti promotorja za izpeljavo projekta javno-zasebnega partnerstva. Promotor mora predložiti dokumentacijo, ki bo celovito predstavljala pravne, ekonomske, tehnične in druge pogoje za izvedbo projekta energetskega upravljanja objekta.

V nadaljevanju bo ministrstvo izbralo zasebnega partnerja, ki bo prevzel celovito energetsko sanacijo posamezne poslovne stavbe v državni lasti. Iz prihrankov, ki jih bo omogočila sanacija objekta, si bo zasebni partner v pogodbeno dogovorjenem obdobju povrnil vlaganja v energetsko sanacijo zgradbe, so še zapisali na ministrstvu.