Avstralec je v avtobiografiji naslovljeni "This is me“ razkril številne podrobnosti, med drugim tudi, da je imel resne težave z alkoholom. Prav zaradi tega je tudi sprejel odločitev, da leta 2006 predčasno sklene svojo športno pot.

Danes 30-letni Thorpe je kot razlog za svojo zasvojenost z alkoholom v knjigi navedel prav depresijo, saj je bil to edini način, da odžene misli od samomora. "Alkohol sem uporabil kot sredstvo, da odženem strašne misli, a sem to počel za zaprtimi vrati. Mnogi depresivni ljudje se z demoni sprva spopadajo sami, preden ugotovijo, da rabijo pomoč. Niti moja družina ni vedela, da sem vsa ta leta trpel za depresijo,“ je razkril plavalec, ki se ga je prijel vzdevek "Thorpedo“.

Thorpe je v svoji avtobiografiji tudi zanikal govorice, da je homoseksualec. "Da smo si na jasnem, nisem gej. Privlačijo me le ženske,“ je še povedal Thorpe, ki se lahko pohvali s kar devetimi olimpijskimi medaljami.

V Sydneyju rojeni plavalec se je letos vrnil v bazene, vendar pa se mu ni uspelo uvrstiti v avstralsko olimpijsko reprezentanco. Kot naslednji cilj si je zato zadal uvrstitev na svetovno prvenstvo leta 2013 v Barceloni.