Grška zveza namreč ni imela prav nikakršne podlage za trditve, da je plavalka padla na protidopinškem testu in da je zato izpadla s seznama olimpijskih udeleženk. Machaira je takoj po izključitvi iz reprezentance vložila tožbo, s katero je zahtevala milijon evrov zaradi škode, ki jo utrpela, ker ni smela tekmovati na olimpijskih igrah. Sodni mlini so osem let potrebovali za izdajo sodbe.

Sodišče v Atenah je v petek razsodilo, da je plavalka upravičena do odškodnine, ki pa znaša le nekaj več kot četrtino od zahtevanega zneska. Sodišče je grški plavalni zvezi naložila plačilo 150.000 evrov odškodnine, ki skupaj s plačilom zamudnih obresti znaša 277,000 evrov.

"Kljub razsodbi v mojo korist, še vedno ostaja veliko grenkobe. Zelo sem si namreč želela nastopiti na mojih tretjih olimpijskih igrah, ki bi zagotovo bile vrhunec moje 20-letne tekmovalne kariere, vendar pa so me za to prikrajšali. Vedno sem bila 'čista'," je Machaira povedala za grško radijsko postajo NovaSport FM.

Sodišče se je pri razsodbi oprlo na ugotovitve Svetovne protidopinške agencije (Wada), ki je potrdila, da Grkinja ni padla na protidopinškem testu, kot je napačno trdila grška plavalna zveza. Machaira je v okviru sodnega postopka trdila, da je zelo trpela zaradi takšne nepravične odločitve. Na rojstni Kreti so jo gledali postrani in jo obkladali z opazkami. "Štiri mesece si nisem upala iz hiše. Zveza je celo zahtevala, naj vrnem reprezentančna oblačila. Zelo me je bilo sram," je dejala nekdanja grška plavalka. Njen pravni zastopnik Giannis Marakakis pa je opozoril na kriminalno početje zveze: "Zveza se je zavedala vseh razsežnosti spodrsljaja, zato se je ves čas trudila športno javnost prepričati, da je Machaira dopingiranka. Takšno kriminalno početje ni bilo kaznovano."