Boj na naslov prvaka formule 1 se je štiri dirke pred koncem sezone zaostril. Dvakratni svetovni prvak Vettel je s tretjo zaporedno zmago (po Singapurju in Japonski) napovedal, da se namerava resno vmešati v boj za tretjo zaporedno lovoriko, Alonso pa mu je moral prepustiti skupno prvo mesto. A razlike so majhne, prva dva loči le šest točk (Vettel jih ima 215, Alonso 209). Teoretično pa bi se lahko v njun dvoboj še vmešali Kimi Räikkönen (167 točk), Lewis Hamilton (153) in Mark Webber (152), šesti Jenson Button - danes je vanj trčil Kamuji Kobajaši in dirke ni končal - pa bi ob 131 točkah za morebiten preboj na vrh moral računati na izrazito smolo vseh tekmecev in sanjsko serijo do konca leta.

Vettlova pot do zmage v Koreji je imela le eno lepotno napako - ni bil najhitrejši v kvalifikacijah. A čeprav je dirko začel z drugega mesta ob moštvenem tekmecu Webbru, je že v prvem krogu vodil, četudi je nekaj sto metrov kazalo, da bosta neizprosna tekmeca v Red Bullih raje zapeljala na pesek kot pa pustila drugemu prostor. Nazadnje je popustil Webber, pridobil pa Vettel, ki prvega mesta ni več spustil iz rok in si je privozil zanesljivo in zelo pomembno zmago. Le ob koncu dirke je imel nekaj manjših težav s preveč obrabljeno sprednjo levo pnevmatiko, na kar so ga opozorili tudi po radijski zvezi v njegovi ekipi, a je nemški dirkač brez panike privozil do cilja.

"Upam, da se bo tudi nadaljevalo v tem slogu"

"Pravo olajšanje občutim. Za mano je fantastična dirka, bolje se skoraj ne bi moglo končati. Upam, da se bo tudi nadaljevalo v tem slogu," je po uspehu žarel dvakratni svetovni prvak. V vodstvu SP se je znašel prvič po maju, vse odtlej je bil na vrhu Alonso.

Z zmago je mimogrede skočil še na sedmo mesto večne lestvice najboljših voznikov formule 1; izenačil se je s Škotom Jimom Clarkom in Avstrijcem Nikijem Laudo, vsi imajo po 25 zmag, za seboj pa je pustil petkratnega svetovnega prvaka Juana Manuela Fangia s 24. Na tej lestvici sicer vodi sedemkratni svetovni prvak Michael Schumacher z verjetno neulovljivimi 91 zmagami, sledijo pa Alain Prost z 51, Ayrton Senna z 41 in Nigel Mansell z 31. Peti je Alosno s 30.

Doslej vodilni Španec je bil zadovoljen tudi s tretjim mestom, največ, kar je lahko ob premoči Red Bullov danes dosegel: "Moramo biti zadovoljni. Pravzaprav smo dobili še več, kot smo na tej stezi pričakovali." Tik pod stopničkami je na četrtem mestu končal še drugi Ferrarijev voznik Felipe Massa, Kimi Räikkönen je bil peti, razočaran pa je bil drugi McLarnov dirkač Lewis Hamilton, ki je za deseto mesto dobil le točko. Še slabše pa je šlo Mercedesu. Poslavljajoči se veteran Michael Schumacher je bil le 13., Nico Rosberg je po trčenju z danes bojno razpoloženim Kobajašijem - z dirke je spravil dva tekmeca - odstopil že v prvem krogu.

Dirkači formule 1 bodo sezono nadaljevali čez 14 dni z dirko v Indiji.