"Sredstva, ki so v DZ namenjena svetovanju poslanskim skupinam, so namenska in jih v poslanski skupini PS namensko tudi porabljamo," je v sporočilu za javnost zapisal Möderndorfer. Kot je pojasnil, je v poslanski skupini za večino poslancev to prvi poslanski mandat. Zato po njegovih besedah ta sredstva porabljajo za svetovanje poslancem in tako je tudi v primeru Novuma.

Inštitut so izbrali, ker je specializiran za politična raziskovanja, član mednarodne fundacije ENOP (European Network of Political Foundations) ter ker je neprofitna, nevladna, izobraževalna in raziskovalna organizacija za pomoč pri političnem procesu odločanja, je zapisal Möderndorfer. Dodal je, da se inštitut ukvarja s področji, ki so za politiko levo-sredinsko usmerjene stranke izjemno pomembne.

Möderndorfer je zapisal še, da med Novumom in poslansko skupino PS ni bilo še nobenih plačil oziroma denarnega toka, saj je bila pogodba sklenjena pred kratkim in storitve še niso bile opravljene.

Tudi v inštitutu Novum so poudarili, da Novum sredstev za svetovanje poslanski skupini PS sploh še ni prejel in jih zato tudi ni mogel nikomur nakazati. Kot je zapisal Sebastjan Pikl z inštituta, je Novum neprofitna, nevladna, izobraževalna in raziskovalna organizacija, katere del je organiziranje izobraževalnih seminarjev za pomoč pri procesu političnega odločanja.

Že ko je bil inštitut ustanovljen, so predvideli, da bo deloval tudi kot svetovalna podpora pri političnem odločanju parlamentarnim strankam. Tako so v prejšnjem mandatu svetovali poslanski skupini Zares, v sedanjem pa poslanski skupini Pozitivne Slovenije. Menijo, da njihovo delo koristi političnim odločevalcem, saj jim posredujejo znanja s področja analize politik, priprave politične agende, procesa evalvacije politik in delovanja političnih strank. Sicer pa je politično svetovanje manjši del njihove dejavnosti.

Ob tem Pikl poudarja, da je ustanovitelje Novuma označevati za lastnike v celoti zavajajoče. Novum je namreč neprofitna ustanova, ki ga upravlja svet inštituta, ne pa njegovi ustanovitelji. To velja tudi za Jeleno Aleksič, ki danes dela v volilnem štabu Danila Türka, je še zapisal Pikl. Ustanovitelji v Novumu večinoma tudi niso aktivni, njegove programe pa izvajajo strokovnjaki, ki so se jim pridružili kasneje, še pojasnjujejo v Novumu.

Predstavnik poslanske skupine PS za odnose z javnostjo Matija Sevšek je namreč v četrtek potrdil, da so v PS z inštitutom sklenili dve pogodbi po 19.000 evrov za svetovanje, opravljanje raziskav in izobraževanja. Kanal A pa je ob tem poročal, da obstaja možnost, da bi PS na ta način financirala kampanjo predsedniškega kandidata Türka.

Možnost financiranja volilne kampanje preko PS zanikajo tudi v Türkovi volilni pisarni

V volilni pisarni Danila Türka nasprotujejo povezovanju zasebnega inštituta Novum z volilno pisarno Danila Türka in ga označujejo kot "nezaslišano in zlonamerno". "Volilna kampanja Danila Türka je in bo financirana v skladu z zakonom in transparentno, s prispevki posameznikov in nekaterih podjetij," navajajo.

Dodajajo še, "da je kakršnakoli špekulacija o povezanosti predstavnice za odnose z javnostmi volilne pisarne Danila Türka Jelene Aleksić z njenim soustanoviteljstvom neprofitnega zavoda Novum v celoti izmišljena in zlonamerna".

Kanal A je namreč v četrtek poročal, da je poslanska skupina Pozitivne Slovenije z inštitutom Novum sklenila dve pogodbi po 19.000 evrov za svetovanje, opravljanje raziskav in izobraževanja. Pri tem je televizija opozorila, da obstaja možnost, da bi Pozitivna Slovenija financirala Türkovo volilno kampanjo.