Vlada je v predlogu novele zakona o DDV, ki ga je sprejela prejšnji teden, predvidela zvišanje stopnje DDV med drugim za frizerske storitve, čiščenje oken in zasebnih gospodinjstev ter dobavo lončnic, sadik in rezanega cvetja.

Ukrep ne bo prinesel želenih pozitivnih učinkov

Te dejavnosti opravljajo izredno majhni subjekti, večina pa je samozaposlenih, opozarjajo v OZS, kjer se bojijo, da bo zvišanje stopnje davka povzročilo zapiranje dejavnosti in selitev v sivo ekonomijo, kar je že sedaj velik problem ravno v teh dejavnostih.

"V OZS se zavedamo, da mora vlada pridobivati dodatna finančna sredstva, vendar se bojimo, da ukrep ne bo prinesel želenih pozitivnih učinkov za državno blagajno," je v sporočilu za javnost zapisal namestnik generalnega sekretarja OZS Pavel Sedovnik. Kot je ocenil, je navedeni ukrep v nasprotju z vladnimi zavezami za razbremenitev malega gospodarstva, saj bi prav višja obdavčitev lahko privedla do povišanja stopnje sive ekonomije, zaviranja gospodarske rasti, konkurenčnosti, inovativnosti ter neugodnega davčnega okolja.

Zmanjšana poraba lastnih sredstev podjetij

Višja obdavčitev pa bi lahko vodila tudi do zmanjšane porabe lastnih sredstev podjetij in manj vlaganj v lasten razvoj, še pravijo na OZS.

Odpravo znižane stopnje DDV je sicer vlada v okviru priprave državnega proračuna za prihodnji dve leti predvidela tudi za komunalne storitve, uporabo športnih objektov, časopise in revije ter hrano za male živali.