Vlada predlaga, da se finančne storitve obdavčijo z davkom v višini 6,5 odstotka, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Živkovič. Davek naj bi predvidoma veljal za leti 2013 in 2014, letni finančni učinek pa je ocenjen v višini 35 milijonov evrov.

O posledicah uvedbe davka na finančne storitve je v Dnevniku že pisal Matjaž Polanič.

Gre za razmeroma administrativno nezahteven davek, je ocenil Živkovič ter dodal, da bodo obdavčene provizije na opravljeno transakcijo in ne sama transakcija. Zato pričakuje, da učinka na inflacijo ne bo. Davek se ne bo prevalil na potrošnika, a tudi če bi se, to ne bo pomenilo bistvenega znižanja kupne moči. "Potrošnik sam tega ne bo zaznal," je dejal.

Od zaostritve pogojev, pod katerimi si lahko banke znižajo osnovo za obračun davka na bilančno vsoto, pa si vlada obeta 14 milijonov evrov proračunskih prihodkov; zdaj se iz tega naslova v proračun steče sedem milijonov evrov. Davek bo veljal še do konca leta 2014, je povedal Živkovič.

Članstvo v OZS odslej na prostovoljni ravni

Vlada je sprejela predlog novele obrtnega zakona, s katero se bo zagotovilo združevanje gospodarskih subjektov v OZS na prostovoljni osnovi. Poleg tega se bo iz veljavne zakonodaje črtalo vse tiste obrtne dejavnosti, za katere ne obstaja zadosten javni interes, ki bi upravičeval njihovo regulacijo.

Vlada je imenovala Bernarda Brščiča na mesto državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, soglasje pa je podala k imenovanju Štefana Kušarja za direktorja Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho).