"Vlada bo prihodnji četrtek predlog že obravnavala, vendar bodo pogajanja potekala naprej," je novinarjem po današnjem sestanku povedala Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Nekatera vprašanja, ki so jih izpostavljali sindikati, sicer po njenih besedah še ostajajo odprta, tako med drugim vprašanje upokojevanja starejših brezposelnih. Številna vprašanja pa so sicer rešili, vendar zakon obravnavajo v svežnju po načelu "nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno", poudarja sindikalna stran.

Pogajanja se bodo nadaljevala v ponedeljek.

Vizjak: Za tiste, ki bodo letos izpolnili pogoje za upokojitev, se z novim zakonom ne spremeni nič

Minister za delo Andrej Vizjak je po današnjih pogajanjih o pokojninski reformi zagotovil, da se za tiste, ki bodo letos izpolnili pogoje za upokojitev, z novim zakonom ne spremeni nič. Po ministrovih zagotovilih bodo ohranili vse pravice, zato naj ne hitijo letos v pokoj. Pod pogoji, ki veljajo letos, bodo lahko šli kadarkoli v pokoj.

Na današnji seji pogajalske skupine za pokojninsko reformo so tako sindikati kot delodajalci predstavili stališča do predlaganih kompromisnih rešitev. Hkrati so na vlado naslovili tudi nekatere že znane predloge, ki jih ponavljajo in jih vladna stran ni vključevala v kompromisni predlog, tudi nekatere take, ki odpirajo sistemska vprašanja, je povedal Vizjak.

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju bo vlada obravnavala na seji prihodnji teden. Po Vizjakovih besedah to ne pomeni konec pogajanj, saj bodo predlog dopolnjevali v DZ. Minister je pojasnil, da so relativno blizu končnemu predlogu.

"Ocenjujem, da smo za približno polovico s stališči šli proti predlogom sindikatov in s polovico proti stališčem delodajalcev," je pojasnil. Po njegovih besedah bodo zdaj pripravili gradivo za sejo vlade, pred tem pa bodo imeli še koalicijsko razpravo. Pri kakšnem vprašanju je po ministrovih pričakovanjih še možno doseči kompromis, v tem primeru bodo zakon dopolnjevali v DZ.

Vizjak je izpostavil skupno ugotovitev vseh treh socialnih partnerjev, da morajo zagotoviti korektno obveščanje javnosti, zlasti pri tistih, ki bodo letos izpolnili pogoje za upokojitev. Po ministrovih zagotovilih bodo šli v pokoj kadarkoli pod istimi pogoji, kot veljajo letos.

Glede tistih delavcev, ki so začeli z delom že pred 18 letom, je vlada že v preteklosti predlagala, da bi upoštevali del obdobja dela pred 18 letom za znižanje starostne meje pod 60 let. Sindikati vztrajajo, da bi se delovna doba štela v celoti. Kot je pojasnil Vizjak, bo vlada preučila predlog tudi z vidika finančnih učinkov, tako je zadeva še odprta.

Najtrši oreh v pogajanjih ostaja zlasti rahljanje prehodnih obdobij, kar po Vizjakovih besedah pomeni bolj "borne učinke" reforme, zato je to za vlado težje sprejemljivo. Omenil je še zahteve po zniževanju starostne meje za upokojitev zaradi otrok in vojaščine tudi za tiste, ki so kasneje vstopili na trg dela in pred 60 letom brez dokupa ne bodo izpolnili 40 let pokojninske dobre. Za te zaposlene vlada predvideva, da bodo lahko zniževali starostno mejo pod 65 let zaradi otrok in vojaščine ob pogoju okoli 38 let pokojninske dobe brez dokupa. Sindikati predlagajo 30 let.

Minister je komentiral tudi napoved stranke DeSUS, da bo vztrajala pri usklajevanju pokojnin tudi v letih 2013 in 2014, kot tudi, da se usklajevanje opravi dvakrat letno. "To je zanimivo stališče glede na pravkar na vladi sprejet zakon o izvrševanju proračuna, kjer smo zamrznili to usklajevanje." Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je gotovo priložnost, da se tudi o tem spregovori in morebiti tudi drugače dogovori, je dodal Vizjak.

DeSUS za usklajevanje pokojnin tudi v letih 2013 in 2014

DeSUS je še pred pogajanju napovedal, da bo pri sprejemanju pokojninske reforme vztrajal, da se pokojnine usklajujejo tudi v letih 2013 in 2014, kot tudi, da se usklajevanje opravi dvakrat letno, je povedal predsednik stranke Karl Erjavec. Za pokojnine, ki ne temeljijo na plačevanju prispevkov, se v stranki strinjajo, da se izločijo iz pokojninske blagajne, a naj jih izplačuje Zpiz.

Po besedah Erjavca je namreč predlog proračunov za leti 2013 in 2014 predvideval zamrznitev pokojnin, ker pa je bil DeSUS proti temu, so se na vladi dogovorili, da bodo omenjeno usklajevanje zapisali v pokojninsko reformo. Zdaj bodo po besedah Erjavca vztrajali, da se omenjeni ukrep, sicer letno vreden okoli 50 milijonov evrov, zapiše v pokojninsko reformo. "Plače namreč rastejo, medtem ko pokojnine ves čas zaostajajo," je dejal predsednik DeSUS.

Prav tako so dejali, da si bodo prizadevali, da se pokojnine usklajujejo dvakrat letno tako v letih 2013 in 2014 kot v vseh ostalih letih. Po besedah Erjavca slednje namreč predvideva koalicijska pogodba pa tudi zdajšnji zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

V DeSUS se po besedah predsednika stranke strinjajo, da se pokojnine, ki ne temeljijo na plačevanju socialnih prispevkov, izločijo iz klasične pokojninske blagajne, a hkrati predlagajo, da njihovega izplačevanja ne prevzamejo posamezna ministrstva, pač pa Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz), ki naj te pokojnine uvrsti v posebno kategorijo. "Slednje je boljša rešitev, ker ima Zpiz že vso potrebno administrativno podporo za izplačilo tovrstnih pokojnin," meni Erjavec.

Na novinarski konferenci je komentiral tudi varčevalne ukrepe v javnem sektorju. Sam se pri tem zavzema za t. i. mehke rešitve. "Vsem je jasno, da bo treba varčevati, ker denarja ni, jasno pa je tudi, da je treba te ukrepe sprejeti v sodelovanju s sindikati," je dejal. Če se nam zgodijo referendumi, potem "smo na dobri poti, da bomo primorani zaprositi za mednarodno denarno pomoč", je še opozoril.