Ni niti za golo preživetje

Posegi vlade po Štrukljevih besedah ogrožajo raven dosežene kakovosti izobraževanja, hkrati pa rušijo pomembne elemente socialne države. Zato ministra Turka, če ne more teh posegov preprečiti, ponovno pozivajo k odstopu. S tem naj minister pokaže, da noče sprejeti vloge uničevalca javnega šolstva, znanosti in kulture v Sloveniji. Minister Turk odgovarja, da svoj resor obvladuje, po naši neuradnih podatkih pa naj bi o tem razmišljal tudi sam, če pri zaščiti svojih resorjev v proračunu ne bo uspešen.

Na shod nameravajo v Svizu povabiti tudi druge podobno misleče sindikate. Kaže, da z udeležbo na njem in podporo ne bodo imeli težav. Predsednica ZDUS Mateja Kožuh Novak je prepričana, da bodo upokojenci protestni shod podprli in se ga tudi udeležili, saj opažajo, da si vlada zatiska oči pred razmerami, v katerih živijo starejši. Po njihovih podatkih je v stiski namreč več kot polovica upokojencev, polovica vseh upokojencev pa ima resne težave pri zagotavljanju preživetja. "Ko je človek zdrav, še gre. Ko pa starejši zbolijo, jih je strah, kako bodo umrli, nočejo predstavljati bremena svojim potomcem." Upokojenci so pri opozarjanju na aktualne življenjske razmere zelo dejavni - z nadaljevanjem projekta želijo na to opozoriti tudi poslance. "Izpostaviti želimo tiste, ki delajo in glasujejo po svoji vesti, in javno pograjati tiste, ki niso dostopni ali ki glasujejo v imenu poslanske skupine. Taki ljudje, ki ne vidijo stisk ljudi, pač ne morejo biti v parlamentu kot predstavniki ljudstva," meni Kožuh-Novakova.

Protestni shod bi podprli tudi drugi državljani, ki so se zaradi krize in dodatnih varčevalnih ukrepov vlade znašli v stiski, je prepričana Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine Slovenije. Čeprav se ti ves čas trudijo zagotoviti svoji družini golo preživetje in se ob tem spopadajo s strahom in občutkom sramu, ker niso sposobni poskrbeti zase, bi svojo jezo zagotovo stresli na ulice, kar bi jim v teh razmerah tudi koristilo, dodaja Ogulinova.

TRS: Janša naj odstopi

Za upokojence se nameravajo zavzeti tudi v stranki DeSUS. Karl Erjavec je povedal, da so v stranki proti nameravani zamrznitvi pokojnin in proti temu, da bi se pokojnine usklajevale le enkrat na leto. "Pričakujem, da bo upoštevano v koalicijskih pogajanjih, ki še potekajo," je dejal Erjavec. Nezadovoljni so tudi v Stranki za trajnostni razvoj Slovenije (TRS), zato so premierju Janezu Janši poslali javno pismo s pozivom k odstopu. Moti jih, da vlada zanemarja reševanje invalidnih oseb, ostarelih in onemoglih in da je ne skrbi odhajanje vse večjega števila mladih izobražencev v tujino. Očitajo ji tudi, da vsak dan pahne "v revščino na tisoče državljanov, grozi z bankrotom, z odpuščanjem učiteljev, novinarjev, zdravnikov".

Znano je, da naj bi vlada v proračunu za prihodnje leto maso plač za javne uslužbence znižala za okoli pet odstotkov. O takšnih številkah govorita ministra za javno upravo Senko Pličanič in za finance Janez Šušteršič. Precej višje odstotke varčevanja pa je minuli teden za svoje resorje napovedal minister za izobraževanje Žiga Turk: v osnovnem šolstvu naj bi bilo prihodnje leto za stroške dela 15 odstotkov manj denarja kot lani, za kulturo 17, za znanost 19 in za univerze 16 odstotkov manj.