Niittynen je v postopku na Finskem med osumljenci, zato mu po finski zakonodaji ne bi bilo treba pričati, a je bil kljub temu pripravljen na zaslišanje prek videokonference na ljubljanskem okrajnem sodišču.

Možnost za uspeh Patrie v Sloveniji 40-odstotna

V njem je pojasnil, da je z avstrijskim poslovnežem Hansom Wolfgangom Riedlom stopil v stik, ko je prevzel projekt za Slovenijo. Že jeseni 2004 so po njegovih besedah potekali sestanki z Riedlom, ki pa je ocenil, da je možnost za uspeh Patrie v Sloveniji le 40-odstotna. V pogovorih so zato ugotovili, da si lahko možnosti za uspeh zagotovijo s primernim industrijskim partnerjem, saj so po besedah Niittynena vedeli, da imajo za razliko od konkurenta močne reference in tudi sicer boljši izdelek.

Najti industrijskega partnerja je bila naloga Walterja Wolfa, saj je Riedl o njem dejal, da pozna slovensko industrijo, politike, pa tudi avtomobilsko industrijo. Prav tako mu je Riedl povedal, da bi se o industriji v Sloveniji lahko pogovarjali z nekdanjim direktorjem HSE Jožetom Zagožnom. Leta 2005 se je Niittynen z njim res sestal, na drugem sestanku istega leta na HSE pa je direktor Rotisa Ivan Črnkovič že predstavil Rotis kot možnega industrijskega partnerja za Patrio. Ta je ob kasnejšem izboru Patrie na razpisu tudi dejansko postal njen industrijski partner.

Projekt želeli predstaviti tudi slovenski vladi

Niittynen je danes med drugim tudi poudaril, da je bila odločitev Patrie za lokalnega partnerja izključno njena ter da ne pozna nobenega mnenja slovenske vlade v zvezi s tem. Kot je dejal, so v času, ko se za lokalnega partnerja še niso odločili, projekt želeli predstaviti tudi slovenski vladi. Načrtovali so videokonferenco, a do nje ni prišlo, saj s strani slovenske vlade ni bilo odziva, je povedal.

Pojasnil je še, da sta se z Riedlom še v letu 2006 sicer pogovarjala o možnosti politične podpore v Sloveniji. Kot je poudaril, pa se v Patrii nikoli niso dogovorili za podporo "stranki" niti je nihče ni zahteval. Poleg tega so ugotovili, da to tudi po zakonu ni dovoljeno. Niittynen je dodal, da je bil v Patriini pogodbi z Riedlovim podjetjem zapisan pogoj, da je financiranje strank prepovedano, Riedl pa je isti pogoj prenesel tudi na pogodbo z Wolfom.

Nihče ne ve, kdaj se bo Wolf vrnil iz Kanade

Patria je sicer Riedlu obljubila 7,5 odstotka provizije od vrednosti pogodbe in glede na navedbe iz avstrijske obtožnice naj bi 900.000 evrov šlo naprej v Slovenijo k tedaj vladajoči stranki SDS.

Današnje obravnave so se od obtoženih udeležili nekdanji direktor HSE Jože Zagožen, direktor Rotisa Ivan Črnkovič in na začetku tudi brigadir Tone Krkovič. Predsednik vlade Janez Janša je svojo odsotnost opravičil, poslovnež Walter Wolf pa je še vedno v Kanadi.

Wolfov zagovornik Andrej Kac je sicer na ponedeljkovi obravnavi pojasnil, da je Wolf prejšnji četrtek odpotoval domov v Kanado in ne ve, kdaj se vrne. Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je ocenil, da bi Wolf lahko pobegnil, zato je sodišču predlagal, da za Wolfa odredi pripor. Obramba bo na predlog odgovorila do prihodnjega tedna, nato bo sodišče o predlogu odločilo.