"Številni izostanki s sodišča kažejo, da bi Wolf lahko pobegnil"

Wolfa tudi danes ni bilo na sodišče, njegov zagovornik Andrej Kac pa je pojasnil, da je Wolf prejšnji četrtek odpotoval domov v Kanado in ne ve, kdaj se vrne. Ferlinc je zato opozoril, da se Wolf sodnega postopka ne udeležuje, hkrati pa svojih izostankov ne opravičuje. Wolf je po njegovih besedah nekaj krat prišel na sodišče le, da se ustvari vtis, kot da prihaja na sojenje.

Wolfa po Ferlinčevem mnenju za razliko od ostalih obtoženih nič ne veže na Slovenijo, saj ima več državljanstev, številni izostanki pa da kažejo, da bi lahko pobegnil. V izjavi novinarjem je pojasnil, da tožilstvo ves čas spremlja, kakšna je udeležba na obravnavah, vendar pa je represija zadnje sredstvo, ki bi si ga želeli uveljavljati.

Kakor se bo odločil Wolf, tako bo

Kac se s tožilčevimi navedbami ni strinjal in poudaril, da ni zakonskih pogojev za tak ukrep. Ker je tožilstvo vložilo pisni predlog, bo tudi obramba po pojasnilu odvetnika Kaca pisno odgovorila v roku osmih dni. Ferlinc je razložil, da se sodišče o vprašanju lahko odloči kadar koli do konca postopka.

Wolfovega zagovornika sicer tožilčeva poteza ni presenetila, saj da jo je napovedoval že na prejšnjih obravnavah. Kac namerava sedaj stopiti v stik z Wolfom ter se z njim pogovoriti, kaj namerava. "Kakor bo volja moje stranke in kakor bova presodila, da je prav, tako se bova tudi odzvala na predlog za odreditev pripora," je dejal.

Od petih obtožencev na obravnavi le dva

Od petih obtoženih se današnje obravnave udeležujeta le dva, nekdanji prvi mož HSE Jože Zagožen in lastnik Rotisa Ivan Črnkovič. Predsednik vlade Janez Janša se je opravičil "zaradi nujnih in neodložljivih sestankov v zvezi s pripravo na sejo vlade in pomembnosti te seje". Z istim opravičilom je napovedal tudi izostanek na torkovi obravnavi, ko je napovedano zaslišanje predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena. Obtoženi Anton Krkovič opravičila ni posredoval.

Današnja obravnava se je sicer nadaljevala s pričanjem nekdanjega izvršnega podpredsednika Patrie Vehicles Heikkija Hulkkonena. Hulkkonen je med pričanjem pred slabim mesecem dni povedal, da je pri vseh velikih vojaških projektih pomembna tudi politična odobritev.

To trditev je Hulkkonen ponovil tudi danes. Razložil je, da so vsi veliki projekti po svoji naravi politični, saj gre za velike vsote davkoplačevalskega denarja, politiki pa morajo volivcem pojasniti, da bo njihova država - tudi prek protidobav - imela korist.