Ni dvoma, da bo Ljubljanski maraton tudi letos postregel s presežki. Potem ko je lani ceste, ulice in trge v prestolnici in okolici v dveh dneh zavzelo skupno rekordnih 18.482 tekačev in tekačic, se letos obetajo nova rekordna udeležba in številne dobrodošle novosti. O teh smo se prepričali v klepetu z Gojkom Zalokarjem, direktorjem Timinga Ljubljana, ki že leta skrbi za izvedbo vseslovenskega športnega spektakla, na katerega iz leta v leto bolj prisegajo tudi najuglednejša svetovna tekaška imena.

V »boj« tudi slovenski olimpijec

»Glede na to, da smo do konca letošnjega avgusta zabeležili kar 4000 več prijav kot v enakem obdobju lani, lahko upravičeno pričakujem, da bo letošnja udeležba na maratonu rekordna in da se bo približala magični meji 20.000 tekmovalcev v dveh dneh,« je optimističen Gojko Zalokar.

Kot je povedal, bosta pomembnejši letošnji novosti tudi spremenjen ciljni prostor, ki bo na Kongresnem trgu, in povišan denarni sklad za najboljše tekače. Ta naj bi letos predvidoma znašal 120.000 evrov, zato ni presenetljivo, da je organizatorjem letos uspelo privabiti še več svetovnih tekaških asov. Razveseljiv je tudi podatek, da se bodo v boju s štoparico pomerila domala vsa domača maratonska imena, na čelu s Primožem Kobetom, Boštjanom Kotnikom, Žano Jereb, Nežo Mrevlje in drugimi.

Letos tudi tekaški sejem

Tega, da je Ljubljanski maraton že po svoji tradiciji tekaški in športni praznik, se organizatorji še kako dobro zavedajo. Udeležencem prireditve si zato vsako leto prizadevajo ponuditi le najboljše.

V želji po boljšem bo tudi 17. Ljubljanski maraton spremljalo nekaj novosti, med njimi Sejem »Tečem« – EXPO 17. Ljubljanski maraton, ki bo potekal na Gospodarskem razstavišču od četrtka, 25., do nedelje, 28. oktobra 2012.

»Sejem bo namenjen vsem tekačem in njihovim družinam, športnikom, navijačem ter radovednim mimoidočim, vstop za obiskovalce bo prost. Sprehodili se boste lahko med ponudniki različnih športnih blagovnih znamk, ponudniki prehranskih dopolnil in preostalo zanimivo ponudbo za to najaktivnejšo skupino udeležencev. Posebnost sejma bo postavljen Center medicine športa, kjer bodo vsi tekači in obiskovalci brezplačno dobili nasvete strokovnjakov ali opravili hiter pregled in svetovanje. Na sejmu bodo potekali tudi prevzem štartnih številk, »testeninka« DIVITA SPORT in spremljevalni program. Poleg udeležbe obiskovalcev bo dogodek spremljala izjemna zasnova promocijskih in medijskih aktivnosti obeh dogodkov. V poročanje so vključeni vsi največji mediji v državi,« dobrodošlo in privlačno novost opiše organizatorica Mestna občina Ljubljana.

Poskrbljeno tudi za najmlajše

Otvoritveno slovesnost 17. Ljubljanskega maratona bo poleg nagovora župana Zorana Jankovića ob 18. uri popestrila »testeninka«, ki bo v soboto, 27. oktobra, med 13. in 20. uro na Gospodarskem razstavišču (stavba Slovenijalesa). Testenine boste lahko pokusili le ob predložitvi bona, ki ga boste dobili ob predčasnem prevzemu štartne številke.

Na svoj račun bodo prišli tudi otroci oziroma njihovi starši – tudi letos bodo namreč organizirali varstvo otrok udeležencev 17. Ljubljanskega maratona, ki bo v Vrtcu dr. Franceta Prešerna, enota Prešernova (Prešernova cesta 29 v Ljubljani).

Poslovalni čas vrtca v nedeljo, 28. oktobra, bo od 7.30 do 15. ure. Za otroke bodo zagotovljene sadna malica in napitki, starši, ki želijo oddati otroke v varstvo, pa naj to obvezno do 19. oktobra sporočijo na obrazcu, ki ga najdejo na spletnem naslovu info@timingljubljana.si.

Prijave na 17. Ljubljanski maraton

Sprejemajo jih na spletni straniwww.ljubljanskimaraton.si, najpozneje do 10. oktobra 2012. Prijavne obrazce dobite na http://www.ljubljanskimaraton.si/sl/application/maraton.

Pisne prijave lahko pošljete na naslov: Organizacijski odbor 17. Ljubljanskega maratona, Timing Ljubljana, društvo za izvedbo športnih programov, Staničeva 41, 1000 Ljubljana, najpozneje do 10. oktobra 2012.