Urbanc: Predlog je nesprejemljiv

Kot so za Dnevnik.si povedali v Študentski organizaciji Slovenije, jim je finančni minister Janez Šušteršič na torkovem sestanku pojasnil, da predlog novele zakona predvideva ukinitev posebne olajšave na študentsko delo, čeprav včeraj sprejeti predlog govori o prepolovitvi.

Kot je nam je zaupal predsednik ŠOS Mitja Urbanc, jih je na torkovem sestanku Šušteršič zgolj seznanil z novostmi, ki jih predvideva predlog. Kljub temu, da jim je povedal, da bo predlog v sredo sprejet, pa je po Urbančevih besedah dopustil možnost kasnejših popravkov. Urbanc tudi je poudaril, da je predlog zanje nesprejemljiv in da so že ob sprejetju Zujfa dali vedeti, da dlje od tega ne bodo šli. "Z Zujfom smo študentje prevzeli del bremena krize," je povedal Urbanc. Že tako je prepričan, da je to breme neenakomerno razporejeno in da preveč pritiska na mlade.

"Vlada bo položaj študentov in dijakov le še poslabšala"

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so danes v sporočilu za javnost zapisali, da se z ukrepom ne strinjajo. "Vlada bo že sicer slab socialni položaj študentov in dijakov tako le še poslabšala," opozarjajo. Od ministra so že zahtevali podrobnejše izračune, zakaj so se odločili za tak ukrep, odgovore pa pričakujejo v kratkem.

Če bi se študentsko olajšavo ukinilo, bi 30 tisoč študentom in dijakom še dodatno vzeli približno 12 milijonov evrov, opozarjajo pri ŠOS. Spominjajo, da je že Zakon za uravnoteženje javnih financ (Zujf) močno posegel v njihov socialni položaj. Zujf je časovno omejil porabo subvencij za študentsko prehrano, ukinil subvencije za reševanje prve stanovanjske problematike in dvignil obdavčitev študentskega dela z namenom reševanja anomalij.

Poleg tega je vlada znižala sredstva za izobraževanje in prisilila univerze v korenito nižanje stroškov, kar bo nedvomno imelo negativen učinek tudi na njihovo zagotavljanje kakovostnega študija in posledično na prihodnost mladih, so zaskrbljeni v ŠOS.

Grožnja z uvedbo šolnin vse realnejša

"Vse realnejša postaja tudi grožnja z uvedbo šolnin ali vsaj višanje vpisnih stroškov, s čimer bodo univerze reševale finančno stisko. Stroški izobraževanja že brez tega hitro naraščajo (v zadnjih desetih letih so se zvišali za več kot 200 odstotkov), zato je treba študentom nameniti dovolj sredstev za njihovo pokritje in jim omogočiti dostojen študij, česar pa trenutni sistem štipendiranja ne omogoča," dodajajo.

Študentje so zato prisiljeni delati in na tak način reševati svoj položaj. V ŠOS poudarjajo, da ukinitev študentske olajšave ne bo vplivala le na posameznega študenta, ampak tudi na celotno družino.

ŠOS je pripravil svoj predlog Zakona o štipendiranju, da bi poskusili "rešiti nastalo situacijo, ki pa je z novim predlogom vlade tudi skoraj nerešljiva". "Vlaganje v štipendije in izobraževanje pomeni  vlaganje v razvoj in znanost, ki bosta pripomogla k večji konkurenčnosti Slovenije na globalnem trgu in potegnila državo iz krize. Študenti smo bili pripravljeni in smo prevzeli del bremena trenutne krize, vendar dodatno prenašanje bremena na mlade ni mogoče," zaključujejo pri ŠOS.