Vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec je pred sestankom izrazil pričakovanje, da bosta prišla do končne rešitve, potem ko je hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić v pismu izrazila pripravljenost Hrvaške, da se vprašanje LB rešuje pod okriljem Banke za mednarodne poravnave (Bis), torej v okviru nasledstva. Reševanje v okviru Bis pa pomeni, "da se ustavijo postopki pred hrvaškimi sodišči", je dodal.

Ljubljana tako pričakuje, da bo hrvaško ministrstvo za finance umaknilo pooblastila Zagrebški banki in Privredni banki Zagreb, na podlagi katerih na Hrvaškem tožita LB in NLB. Tožita ju za sredstva, ki jih je Hrvaška v začetku 90. let prenesla v javni dolg in sta jih banki takrat izplačali delu hrvaških varčevalcev zagrebške podružnice LB. Tožita ju v dobro hrvaške države, saj sta sami dobili državne obveznice.

Po umiku pooblastil bi nato po besedah Erjavca v Sloveniji hitro začeli postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU. Hrvaška sicer vztraja, da reševanje vprašanja LB ni povezano s postopkom ratifikacije.

Arhar in Rogić, ki sta ju vladi imenovali za pripravo rešitve, se bosta po napovedih iz Ljubljane danes seznanila tudi s pismom hrvaške ministrice.

Eksperta sta se prvič sešla 28. avgusta na Otočcu, nato pa še 18. septembra v Zagrebu. Doslej sta obravnavala zgodovino spora pred osamosvojitvijo, ko so se zgodile spremembe v bančnem sistemu takratne skupne države in sta Slovenija in Hrvaška začeli razvijati bančna sistema na različnih osnovah.

O današnjem srečanju smo pisali tudi v naši tiskani izdaji, več si lahko preberete spodaj:

Danes srečanje Arhar-Rogić: Rešitev spora o Ljubljanski banki na pol poti