Višji DDV za časopise, revije, komunalne storitve, frizerja ...

"Ali si v tem času res lahko privoščimo, da je toliko stvari obdavčenih z nižjo stopnjo?" je vprašal finančni minister Janez Šušteršič. S predlagano rešitvijo se bodo po navedbah vlade zagotovila dodatna sredstva za financiranje javne porabe, opredeljene v predlogu proračuna za leti 2013 in 2014. Kot je po seji vlade povedal minister Šušteršič, bo odločitev vlade za zvišanje DDV za nekatero blago in storitve k proračunu doprineslo dodatnih 70 milijonov evrov.

Zaradi zvišanja DDV za komunalne storitve bodo mesečni računi slovenskih gospodinjstev za tri do štiri evre višji, je napovedal. "To pomeni, da vsako gospodinjstvo nekaj malega prispeva k naporom za reševanje krize," je dejal.

Dvig DDV-ja: Dražji bodo tudi obiski frizerja in hrana za male živali

Dodatnih prilivov v proračun si vlada obeta tudi od javnega objavljanja davčnih dolžnikov, zvišanja okoljskih dajatev, sprememb pri davku na motorna vozila, večje obremenitve dražjih vozil, je nanizal.

Nižja stopnja DDV

Nižja stopnja DDV se po predlogu zakona ohranja za hrano za ljudi in živali z izjemo hrane za hišne živali, pripravo jedi, dobavo vode, zdravila, medicinske pripomočke, prevoz oseb in njihove osebne prtljage, dobavo in knjižnično izposojo knjig, vstopnine za kulturne ter športne prireditve, avtorske pravice književnikov in skladateljev ter storitve izvajalskih umetnikov ter dobavo določenih umetniških predmetov.

Višji DDV bi pomenil manj pluralnosti v tisku

Pred današnjo sejo vlade, na kateri naj bi vlada predlagala zvišanje DDV med drugim tudi za časopise in revije se je oglasilo tudi Združenje novinarjev in publicistov (ZNP). Predsednik Igor Kršinar je v izjavi izpostavil, da bi višji DDV pomenil manj pluralnosti v tisku in več medijskega enoumja, zato v ZNP vlado pozivajo, naj povišanja ne sprejme.

Tako kot že Gospodarska zbornica Slovenije in Društvo novinarjev Slovenije, tudi ZNP ugotavlja, da bi zvišanje davka na dodano vrednost z 8,5 na 20 odstotkov pomenilo, da bi se mnoge časopisne hiše znašle na robu preživetja. Največjo škodo pa bi utrpeli prav manjši mediji – z naklado do 15 tisoč izvodov, ugotavlja Igor Kršinar, ki se že zdaj težko prebijajo skozi majhen slovenski trg.

"V združenju smo že večkrat opozorili, da je ključni problem medijske svobode v Slovenije pomanjkanje pluralnosti tiska, ki bi bila v primeru višje obdavčitve tiska še manjša," je poudaril Kršinar, ki je naštel nekaj manjših novih časopisov, ki so že v preteklosti propadli zaradi majhnega časopisnega trga in slabe zakonodaje. "Združenje novinarjev in publicistov meni, da bi morala vlada z obdavčitvami tiska spodbujati nove časopisne projekte in idejno pluralnost tiskanih medijev. V interesu slovenske javnosti je, da je o javnih zadevah obveščena čim bolje in iz različnih zornih kotov," je še poudaril Kršinar.

DNS: Ministri so s tem prevzeli odgovornost za zelo verjetno uničenje pomembnega temelja demokracije

V Društvu novinarjev Slovenije obžalujejo, da je vlada ignorirala argumente "medijskih hiš, ki izdajajo časopise in revije, vsa opozorila novinarjev in stroke, da je dvig DDV za časopise in revije lahko izjemno močan, morda celo zadnji udarec temu delu medijske panoge", so sporočili iz društva. Ob tem še vedno upajo, da bo DZ tak predlog zavrnil.

"Ministrski zbor je v imenu kratkoročnih finančnih učinkov za proračun prevzel odgovornost za zelo verjetno uničenje pomembnega temelja demokracije, kar tiskani mediji nedvomno so, obenem pa s tem zapira vsem državljanom dostop do informacij in različnih pogledov," je v izjavi za javnost zapisal predsednik Društva novinarjev Slovenije (DNS) Matija Stepišnik.

Preberite: Novinarji pozivajo vlado k umiku dviga DDV za tiskane medije

Medijska zbornica pri ministru Šušteršiču o posledicah morebitnega dviga DDV za medije

Kot smo poročali v današnji tiskani izdaji Dnevnika, se za dvig DDV v koaliciji ogrevata predvsem stranka SDS in finančni minister Janez Šušteršič, ki naj bi potrebo po njem utemeljil z besedami, da je šel mimo kioska s časopisi, a tam ni videl nobene kulture. V SLS so po besedah Romana Žvegliča dvigovanju DDV ostro proti. Več si lahko preberete tukaj:

V SLS niso zadovoljni s predstavljenimi argumenti

Majda Potrata (PS SD) o napovedanem dvigu DDV za tiskane medije meni, da je nesprejemljiv. Po njenem mnenju bo povzročil zvišanje cen tiskanih medijev, kar bi otežilo dostopnost medijskih vsebin, s čimer bo okrnjena pravica do obveščenosti in svobode izražanja. "Po drugi strani pa bo povzročil osiromašenje medijske krajine, ker bodo prizadeti vsi tisti mediji, ki jih drugod po svetu posebej spodbujajo z različnimi pozitivnimi ukrepi, pri nas pa bo vlada s tem ukrepom sicer neznatno povečala proračunske prihodke, vendar zatrla podstat vsake razvite demokracije," je bila jasna.