Film je bil za izbrane že na ogled v sklopu EPK in na Festivalu slovenskega filma, danes ob 19. uri bo prvič na sporedu v ljubljanskem Koloseju, v sredo še v mariborskem, v četrtek pa bo med gledalce že zaokrožil ob različnih urah kinosporeda.

Naberšnik je film v izvirnem romskem jeziku posnel po literarni predlogi Ferija Lainščka, s katerim sta leta 2007 ustvarila tudi Petelinji zajtrk.

Šanghaj je zgodba štirih generacij romske družine Mirga, ki jo v prvi osebi pripoveduje Lutvija Belmondo Mirga. Belmondo je tudi osrednji junak zgodbe, romski kralj, ki se odloči ustvariti lastno vas z imenom Šanghaj. Ob razpadu Jugoslavije se Belmondo zaplete v preprodajo orožja, kar ga oddalji od družine in ogrozi njegove sanje.

Romskega kralja je upodobil makedonski igralec Visar Vishka, ob njem pa med drugim nastopajo Bojan Emeršič, Senad Bašić, Asli Bayram in Marjuta Slamič, ki je na Festivalu slovenskega filma prejela nagrado vesna za najboljšo žensko stransko vlogo. Avtor glasbe je Saša Lošić.

Kot je v pogovoru pred redno distribucijo dejal Naberšnik, je Šanghaj, ne le zaradi vsebine, temveč tudi zaradi mednarodne zasedbe, film, ki kar diši po festivalih. Ali bo Šanghaj ponovil uspeh Petelinjega zajtrka, si režiser ne upa napovedati. V teh dneh bo film na ogled na festivalih v Veliki Britaniji, Grčiji in Franciji.