"Popolnoma napačno je predstavljati ta proces samo kot obrednega, tu gre pravzaprav za način zakola, ki so ga ljudje prakticirali tisočletja in ga tudi danes prakticirajo ne samo v Sloveniji, temveč v celotni Evropi. To je zakol živali brez omamljanja. Seveda mora to biti storjeno na najbolj human način," so poudarili.

Ob tem so pojasnili, da islamska skupnost enkrat letno praznuje kurban bajram, ki je eden od dveh največjih praznikov med muslimani. "To je praznik, v katerem pomagamo revnim in poskušamo vsaj v času bajrama zagotoviti kurbansko meso tistim, ki so tega potrebni," so navedli.

Sprejetje omenjenega zakona bo po mnenju slovenske islamske skupnosti dodatno otežilo zagotovljeno versko pravico muslimanom.

Zato pričakujejo, da bo država v prihodnje več pozornosti posvetila manjšinskim skupnostim v Sloveniji. "Posebej nas skrbi brezčutnost v razpravah, ki se nas tičejo, brez da bi nas kdorkoli vprašal, kaj si mislimo o tem. Kar lahko naredimo, je, da izrazimo svoje nasprotovanje zoper besedila predloga novele zakona, ki se nanaša na obredno klanje živali," so še poudarili v mešihatu Islamske skupnosti v RS.

Vlada je v četrtek določila besedilo predloga novele zakona o zaščiti živali, katere sprejem naj bi omogočil zvišanje ravni zaščite živali. Namen predlaganih sprememb je med drugim izboljšati stanje na področju registracije domačih živali, predlagana novela pa prepoveduje tudi obredno klanje.