Schumacher je pred leti sicer že sklenil športno pot, nato pa se je po triletnem premoru leta 2009 vrnil kot voznik Mercedesa. A kasneje ni upravičil pričakovanj ekipe, saj je zabeležil vsega eno prvo mesto v kvalifikacijah (26. maja v Monaku) in je 24. junija letos v Valencii osvojil tretje mesto, prve stopničke po zmagi oktobra 2006 na Kitajskem. Letos ga čaka še šest dirk, nato pa se bo 25. novembra po dirki v Sao Paolu verjetno dokončno poslovil od elitnega avtomobilističnega tekmovanja.

Prav zaradi slabih dosežkov so mediji, dirkači in drugi iz cirkusa formule 1 že dlje napovedovali, da bo pri Mercedesu prišlo do zamenjave. Le dirkač in ekipa nista dajala izjav, z obeh strani so prišle informacije, da odločitve do oktobra ne bo, a je informacija prišla na dan vendarle nekaj dni pred napovedanim datumom.

Morda se na prvi pogled zdi, da bo Hamilton moštvo zamenjal zaradi višje plače, a po poročanju Daily Maila razlika med ponudbama McLarna in Mercedesa naj ne bi bila velika. Britanec trenutno zasluži 15 milijonov funtov na leto, ravno toliko pa mu sedaj ponuja tudi Mercedes, medtem ko mu McLaren v prihodnje nudi "le" 12 milijonov funtov, saj naj bi bili časi od podpisu prejšnje pogodbe (ekonomsko gledano) precej boljši. Večja razlika med moštvoma pa je v politiki glede osebnih pokroviteljev. Medtem ko McLaren svojim drikačem dovoljuje le enega, bo imel Hamilton pri Mercedesu lahko najmanj tri.

Za marsikoga je morda presenetljiva vest, da bo legendarnega Nemca pri Mercedesu zamenjal ravno Hamilton, ki je "otrok McLarna", saj pri britanski ekipi v različnih kategorijah dirka že14 let, a očitno je 27-letnik tudi na tem področju začutil potrebo po spremembi.

“Prišel je čas za nov izziv v moji karieri. Sem zelo navdušen, ker bom lahko novo dirkaško poglavje začel pri ekipi Mercedes. Mercedes-Benz ima izjemno zgodovino v moto športu, imajo pa tudi veliko strast po zmagovanju, ki jo imam tudi sam. Skupaj bomo rasli in dorasli izzivu, ki nas čaka, verjamem pa, da lahko Mercedesovo “srebrno puščico“ popeljem na vrh in da dosežemo skupen cilj, ki je osvojitev naslova svetovnega prvaka,“ je o novem dirkaškem izzivu za The Sun spregovoril Hamilton.

Ob tem so pri McLarnu že potrdili prihod trenutnega dirkača Sauberja, Mehičana Sergia Pereza, ki bo v sezoni 2013 v moštvu namesto Hamiltona dirkal ob boku nekdanjega svetovnega prvaka Britanca Jensona Buttona.